Chinese Opera: Kunju optredens door het Zhejiang Kunju Gezelschap

Op 14 en 15 juni had het Chinees Cultureel Centrum in Brussel de eer om het fameuze Zhejiang Kunju Gezelschap, het oudste professionele Kunju-gezelschap in China, te ontvangen in het kader van de “Week van Chinees Immaterieel Cultureel Erfgoed”. Deze themaweek gaf bezoekers daarnaast de gelegenheid om twee bijzondere filmavonden bij te wonen op maandag 12 en dinsdag 13 juni, met twee afleveringen van de documentaire-reeks “A Bite of China” die de kijkers deden watertanden!

Tijdens de Kunju-optredens op woensdag en donderdag (her)ontdekten maar liefst meer dan 200 aanwezigen deze traditionele kunst van Chinees Opera, een kunstvorm die dan ook opgelijst staat in de UNESCO Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Op woensdagavond kon het bekendste dramastuk van de literaire meester Tang Xianzu, The Peony Pavilion, het publiek met zijn dramatische muziek en kleurrijke personages volledig charmeren. Op donderdag werden de aanwezigen meegenomen op een tocht doorheen China’s populairste opera’s, met de heer Wang Mingqiang, Vicevoorzitter van het Zhejiang Kunju Gezelschap, en de getalenteerde acteurs en artiesten van het gezelschap.

Het Zhejiang Kunju Gezelschap maakte een grote vooruitgang in het populairder maken en verspreiden van de Kunju-kunst, waarbij het zelfs erkenning geniet in het buitenland sinds 2000. Het gezelschap deed twee geslaagde vertoningen voor een gevulde zaal in het Chinees Cultureel Centrum te Brussel. Minister-Counsellor Li Jianmin van de Missie van de Volksrepubliek China in de EU, en Counsellor Xiang Shihai van de Ambassade van de Volksrepubliek China in België, woonden de show tevens bij op woensdag.

De avond van woensdag 14 juni stond in het poëtische teken van de droom, met de vertoning door het gezelschap van The Peony Pavilion, het romantische meesterwerk van de Chinese literaire meester en toneelschrijver Tang Xianzu. De bezoekers werden eerst verwelkomd in de lobby door betoverende klanken, uitgevoerd door verschillende muzikanten en twee typische personages uit de Kunju-opera die bij hen stonden. Een perfectie introductie tot de rest van de avond, en bovendien een buitenkans om foto’s te nemen en video’s op te nemen van een zeldzame opportuniteit!

Het publiek werd vervolgens uitgenodigd naar het hoofdauditorium, om er getuige te zijn van een moment van poëzie en traditionele kunsten, met drie scènes uit The Peony Pavilion, waarbij het onmogelijke liefdesverhaal verteld wordt tussen Du Liniang, de dochter van een overheidsfunctionaris, en Liu Mengmei, een geleerde op wie ze tijdens een droom verliefd wordt. Met erg beperkte rekwisieten maar zeer precieze en nauwkeurige gebaren en bewegingen slaagden de acteurs met succes in om het publiek te betoveren en iedereen tot ontroering te brengen met hun romantische verhaal. Een installatie met ondertitels liet het publiek zelfs toe om het intrigerende verhaal te volgen en de dialogen tussen de acteurs te begrijpen, wat de ervaring al te fijner maakte!

“Ik denk dat ik morgen zal terugkomen!”, zei één van de enthousiaste toeschouwers na de show. “Ik wil echt opnieuw van deze zeldzame optredens kunnen genieten!”, ging hij verder. Inderdaad, zelfs met een ander programma op donderdag kon het de aandacht van het publiek nog steeds trekken, en opnieuw was de voorstelling volledig uitverkocht. Zowel Minister-Counsellor Cheng Dong, Counsellor Tao Hongjian van de Ambassade van de Volksrepubliek China als Minister-Counsellor Li Jianmin van de Missie van de Volksrepubliek China tot de EU en zijn collega Counsellor He Yonghong, woonden tevens het evenement op donderdag bij.

De begeleiding van de heer WANG Mingqiang, art director en bekende professor, maar ook vice-voorzitter van het Zhejiang Kunju Gezelschap, gaf heel wat boeiende informatie aan het publiek over de verschillende voorstellingen. De acteurs en artiesten van het gezelschap demonstreerden de volledige waaier van hun talenten bij het vertonen van verschillende stukken uit vier van de beroemdste Chinese opera’s: “The Peony Pavilion”, “The Tale of the Sword”, “Lanke Mountain”, en “The Story of Washing Gauze”, de allereerste Chinese opera die werd geschreven – aangezien kunju opera initieel mondeling werd doorgegeven. Doorheen deze populaire klassiekers ontdekte het publiek de pracht van de traditionele Chinese Opera, rijk in een variëteit aan stijlen en elegante scenario’s. De acteurs waren dan ook niet enkel getalenteerd, maar ook erg vriendelijk en genereus wanneer ze zich beschikbaar maakten voor het maken van foto’s op het einde van de show.

Met een succesvolle combinatie van zang, dans, verhaal en theaterspelen, blijft Kunju een volledige artistieke discipline, die erin slaagt om leeftijden en generaties samen te brengen. Als een van de oudste vormen van drama samen met de oude Griekse tragedie en de Indiase Sanskriet-toneelstukken, is Kunju de enige van deze disciplines die vandaag nog steeds op het toneel staat.

Het is hierin dat de grootste ambitie van het Zhejiang Kunju Gezelschap ligt: om nieuwe ideeën en vernieuwende benaderingen te ontwikkelen in haar voortdurende toewijding aan het bewaren, beschermen, ontwikkelen en doorgeven van de Chinese Kunju-traditiek, een stuk erfgoed dat meer dan 600 jaar in de tijd teruggaat!