Winnaars Aangekondigd van Voorronde voor Chinese Bridge Wedstrijd in België

Bron: PAN Geping, Xinhua News Agency

Op 6 mei vond in het Chinees Cultureel Centrum te Brussel de kick-off plaats van de Belgische voorrondes van de 10de Chinese Bridge-editie, een wedstrijd in de beheersing van de Chinese taal voor middelbare schoolstudenten, met als thema “Leer Chinees en Verdubbel je Wereld”, en de 16de Chinese Bridge-editie voor Internationale Studenten Hoger Onderwijs, met als thema “Dromen Verlichten de Toekomst”.

11 middelbare schoolstudenten en 8 studenten hoger onderwijs uit België namen deel aan deze wedstrijd. Door elke deelnemer werden voordrachten in het Chinees gegeven over hun persoonlijke verhalen omtrent het leren van de Chinese taal, en over hun liefde voor China. De deelnemers beantwoordden vragen van de jury en antwoordden op willekeurig gekozen vragen over de Chinese taal, de Chinese samenleving en hun culturele kennis over China. Tijdens het onderdeel van de talentenshow demonstreerden de deelnemers hun liefde voor de Chinese cultuur met het zingen van Chinese popliedjes, een demonstratie kalligrafie, het opzeggen van gedichten, papiersnijden, “Kuaiban” (een techniek waarbij men op ritmische wijze een verhaal vertelt volgens het tempo van bamboeklappers), korte sketchoptredens en heel wat andere talenten.

Met “dromen” als zijn onderwerp vertelde Lionel Willems van de Université catholique de Louvain in zijn toespraak dat het “Zijn droom is om zijn carrière in China te beginnen, omdat China een veelbelovend en groeigericht land is.”De tweede prijswinnaar, Dorien Willekens, die binnenkort afstudeert van de Katholieke Universiteit Leuven beschreef haar droom als leerkracht Chinees. “Als ik leerkracht Chinees word zal ik studenten niet enkel helpen om hun wereldbeeld te verruimen, maar ook om een brug te vormen tussen het Oosten en het Westen voor het versterken van de wederzijdse communicatie en begrip.”

Na een intense competitie won Manon Locht, van de richting Vertaler-Tolk Chinees van de Université libre de Bruxelles, de Eerste Prijs in de wedstrijd voor studenten hoger onderwijs. Vincent Thielens van de Middelbare School Saint-Michel Gosselies, was de winnaar van de wedstrijd voor middelbare schoolstudenten. Zoals gebruikelijk zullen de winnaars van de competitie voor Studenten Hoger Onderwijs en voor Middelbare Schoolstudenten naar China reizen in respectievelijk juli en october, en daarbij België vertegenwoordigen in de “Chinese Bridge”-finales.

De heer Tao Hongjian, Counselor voor Onderwijs bij de Ambassade van de Volksrepubliek China in België, prees de deelnemers in zijn slottoespraak voor hun uitstekende prestaties. Hij zei dat de organisatie van de wedstrijd Chinese Bridge internationale jonge studenten aanmoedigt om Chinees te leren en hun uitwisselingen met China te versterken. De bedoeling van een dergelijk evenement is dan ook om “bruggen te bouwen voor een spirituele communicatie” en om verdere wederzijdse banden en het begrip te ontwikkelen tussen China en volkeren over de hele wereld.