Inktkunsttentoonstelling bewijst dat een beeld meer zegt dan duizend woorden

Het Centrum heeft het nieuwe lenteseizoen onthaald met een nieuwe tentoonstelling over Chinese schilderijen in gewassen inkt. De openingsceremonie schiep een uitzonderlijke sfeer van artistieke creativiteit.

Een samenwerking tussen het Chinees Cultureel Centrum in Brussel en het Shandong Art Museum is uitgemond in de kunsttentoonstelling “Overzeese tour van inkttaferlen door Chinese kunstschilders”, die vreugdevol geopend is op de avond van 11 april. De openingsceremonie in het Centrum verwelkomde dhr. ZHANG Wang, Directeur van het Shandong Art Museum, dhr. Bernard DEWIT, Voorzitter van de Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel, dhr. GE Yiyou, Directeur van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel, vertegenwoordigers van de Culturele Sectie van de Ambassade van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België en ongeveer 130 gasten om samen te genieten van de creaties van de Chinese kunstschilders.

Met aandacht voor de inkttaferelen in Chinese schilderkunst vertellen de 46 tentoongestelde werken Chinese verhalen aan de hand van zowel traditionele als hedendaagse stijlen. Door de ontwikkeling van hun artistieke taal in relatie met de culturele context van het heden  cultiveren deze kunstschilders een nieuw perspectief op moderne Chinese gewassen inkt.

Na de gasten verwelkomd te hebben, introduceerde dhr. GE Yiyou, Directeur van het Centrum, Shandong, de thuisprovincie van het Shandong Art Museum: “In China staat Shandong bekend om zijn gastvrijheid en diepgaande cultureel erfgoed, dat ontspringt uit de uitgesproken Shandongcultuur. De provincie is befaamd voor haar ‘één berg, één water en één wijze’”, die de berg Tai, de Gele Rivier en Confucius aanduiden, elk met groot belang voor de Chinese samenleving. De 23 voortreffelijke inktkunstenaars zijn erin geslaagd deze Chinese ziel, de rode draad doorheen de tentoonstelling, in beeld te brengen.

In het kader van openheid en inclusiviteit baant de “Overzeese tour van inkttaferelen door Chinese kunstschilders” de weg naar meer interculturele uitwisselingen tussen China en andere landen in de wereld. Het is ook een sprekend voorbeeld van de waarde van nauwe samenwerking tussen internationale kunstinstellingen. Zoals dhr. ZHANG Wang, Directeur van het Shandong Art Museum, verwoordde: “De tentoonstelling werd georganiseerd rond ‘de versterking van culturele uitwisselingen, het pleiten voor culturele gelijkheid, de bescherming van cultureel erfgoed, de promotie van culturele innovatie en de versterking van culturele samenwerking’.”

Ook dhr. Bernard DEWIT, Voorzitter van de Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel, pleitte voor culturele gelijkheid en bedankte het Centrum, het Shandong Art Museum en diens artiesten voor de verwezenlijking van deze culturele samenwerking. Hij gelooft dat interculturele uitwisselingen als deze tentoonstelling de perfecte kans zijn om zich met elkaar te verenigen en connecties te leggen met mensen van heel de wereld. Hij hoopt dat mensen de verhalen achter de schilderijen zullen verkennen om zo toenadering te zoeken tot de Chinese cultuur.

Op het einde van de ceremonie presenteerden twee kunstenaars die deelnemen in de tentoonstelling, dhr. XU Kang en dhr. ZHANG Wang zelf, een schilderdemonstratie. Het publiek kreeg de kans om met hun eigen ogen te zien hoe de kunstschilders de techniek van gewassen inkt aanwenden om een levendig inkttafereel te creëren. Het was een avond boordevol creativiteit die de unieke taal van inkt tot leven bracht.
 

Overzeese tour van inkttaferelen door Chinese kunstschilders
GRATIS TOEGANG
12 april – 5 mei
Te bezoeken van maandag tot vrijdag volgens de openingsuren van het Centrum, gesloten op 22 april en 1 mei.