Lancering van de “Week van Chinees Cultureel Immaterieel Erfgoed”: Veel gasten aanwezig op de opening van de tentoonstelling “Feast along the Silk Road: An Exhibition of Chinese Tableware Design and Culture”

Op donderdag 8 juni lanceerde het Chinees Cultureel Centrum in Brussel de “Week van Chinees Cultureel Immaterieel Erfgoed” bij de opening van zijn nieuwe tentoonstelling “Feast along the Silk Road: An Exhibition of Chinese Tableware Design and Culture”. Als eerste activiteit deze week verkent de tentoonstelling de invloed van traditionele Chinese ambachten en volkswijsheid in het hedendaagse leven en design. De gelegenheid is bovendien een aangename manier om China’s succesvolle inspanningen voor het beschermen van haar rijke cultureel erfgoed te belichten.

Maar liefst meer dan honderd gasten waren aanwezig op de officiële openingsceremonie van “Feast along the Silk Road: An Exhibition of Chinese Tableware Design and Culture”, en kwamen samen genieten van de meer dan tweehonderd exemplaren fijn tafelservies die worden tentoongesteld. Deze stukken symboliseren het concept “thuis” en reflecteren de charmes van de fijne traditionele Chinese cultuur. Zij werden ontworpen door uitstekende hedendaagse Chinese ontwerpers.

De bedoeling van deze tentoonstelling is om bezoeker de kans te geven de traditionele Chinese ambachtskunst te ontdekken, terwijl er moderne materialen en technologieën gebruikt worden. Deze complexiteit brengt een zekere dynamiek en een ware verlichting bij aan de tentoongestelde objecten. “Het tentoongestelde tafelwaar reflecteert de ontdekkende geest van Chinees eetgerei-design op basis van de overerving van tradities, en de innovatie van Chinese ontwerpers die sterk geïnspireerd zijn door de moderne, oude, binnenlandse en internationale cultuur, en die ook nauwkeurig aandacht besteden aan de levensnoden, esthetische noden en spirituele noden van de mensen”, zei de heer Wang Liduan, Professor bij de Sichuan Fine Arts Institute en curator van de tentoonstelling, die speciaal voor de gelegenheid naar Brussel reisde.

Als lancering van de “Week van Chinees Cultureel Immaterieel Erfgoed” was op deze opening ook de heer Paolo Fontani aanwezig, Directeur van het UNESCO Liaisonkantoor in Brussel, en UNESCO Vertegenwoordiger bij de Europese Instellingen. Met de organisatie van een reeks activiteiten rond het thema Erfgoed en Innovatie deelt het Chinees Cultureel Centrum in Brussel de waarden van de identificatie, de bescherming en het behoud van cultureel werelderfgoed, zoals wordt verdedigd door UNESCO. “Cultureel erfgoed stopt niet bij monumenten en verzamelingen van objecten. Het omvat ook de tradities or levende uitdrukkingen die we van onze voorouders erfden en doorgeven aan onze nakomelingen, zoals mondelinge tradities, beeldende kunsten, sociale praktijken, rituelen, festivals, kennis en praktijken rond de natuur en het universum, of de kennis en vaardigheden om traditionele ambachten te produceren. Dit is Immaterieel Cultureel Erfgoed”, aldus de heer Paolo Fontani.

“Feast along the Silk Road: An Exhibition of Chinese Tableware Design and Culture” is hiervan een perfect voorbeeld! Door het presenteren van China’s aloude eetcultuur en geschiedenis doorheen hedendaagse objecten, bevordert de tentoonstelling de moderne toepassing van deze soort erfgoed: het promoot de uitwisselingen en samenwerking op het vlak van erfgoed, innovatie en duurzame ontwikkeling van traditionele en binnenlandse cultuur in de domeinen van ontwerp en creativiteit, tussen China en Europa. “Levend cultureel erfgoed is de manier waarop we de wereld begrijpen en manier waarop wij ze vormgeven. Het is onze brug van het verleden naar de toekomst. Het is een bron van identiteit en ‘ergens toe behoren’ in een wereld van verandering. Het is een basis van wijsheid waarop duurzame ontwikkeling voor iedereen gebouwd kan worden”, voegde de heer Paolo Fontani toe.

Om de opening van deze bijzondere week te ondersteunen was ook de heer Li Jianmin, Minister-Consellour bij de Missie van de Volksrepubliek China bij de Europese Unie, aanwezig. Hij benadrukte het belang van de inspanningen en aandacht die gegeven wordt aan het bewaren van erfgoed: “Doorheen tentoonstellingen, optredens en andere kleurrijke activiteiten kan men genieten van de charmes van Chinees cultureel erfgoed, en de unieke waarden van verschillende culturen respecteren en waarderen, waardoor het besef van de verantwoordelijkheden die men draagt om cultureel erfgoed te beschermen, versterkt wordt bij de mensen”.

Het Directoraat-Generaal voor Onderwijs en Cultuur, vertegenwoordigd door de heer Vito Borrelli, was aanwezig op deze opening. “Ik ben erg verheugd om de openingsceremonie van de tentoonstelling bij te wonen en om getuige te zijn van dit goede voorbeeld van het presenteren van Immaterieel Cultureel Erfgoed op een hedendaagse manier” zei de heer Vito Borrelli. Hij benadrukte bovendien de ontwikkeling van EU-China High Level People-to-People Dialogue op het vlak van onderwijs, cultuur en jeugd, wat ons aanmoedigt om cultureel erfgoed door te geven. Hij drukte zijn hoop uit dat er meer bilaterale samenwerking in de toekomst zal plaatsvinden.

De heer Tan Shu, Directeur van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel, was erg tevreden om de Chinese Cultuur te delen met het publiek doorheen de “Week van Chinees Cultureel Immaterieel Erfgoed”. Hij concludeerde: “In de hoop om een aanzienlijk aanbod te geven aan ons publiek met veelbelovende culturele ontdekkingen, werd dit programma van een week ontwikkeld met zorg, waarbij sommige van de meest levendige erfenissen van Chinees Immaterieel Erfgoed vertoond worden. We wensen oprecht dat steeds meer mensen onder u, onze Europese vrienden, de Chinese Cultuur komen ontdekken en de Chinese gastvrijheid mogen ervaren!”

De “Week van Chinees Cultureel Immaterieel Erfgoed” gaat verder met 2 andere grote evenementen. Op 9 juni wordt een seminarie omtrent Chinees Tie-Dye georganiseerd. Op 12 en 13 juni worden 2 documentaires over de Chinese gastronomie, genaamd Bite of China, vertoond!   Op 14 en 15 juni treedt het befaamde Kunju-gezelschap uit Zhejiang op in het Chinees Cultureel Centrum voor twee avonden.

“Feast along the Silk Road: An Exhibition of Chinese Tableware Design and Culture” is open voor het publiek tot en met 20 juni 2017. Van maandag tot vrijdag, volgens de openingsuren van het Centrum.

Om ons programma te bekijken, klik HIER !