Modern, boeiend en origineel: de tentoonstelling “Creative Shanghai” komt aan in het Chinees Cultureel Centrum te Brussel!

Afgelopen maandag, 3 juli 2017, lanceerde het Chinees Cultureel Centrum in Brussel “Creative Shanghai”, een opmerkelijke en vernieuwende tentoonstelling die de culturele en creatieve verwezenlijkingen van de stad Shanghai presenteert. Ter gelegenheid van deze opening waren zowel een Chinese delegatie van de Gemeentelijk Overheid van Shanghai, als heel wat voorname gasten aanwezig in Brussel om de charmes van deze gigantische en dynamische Chinese metropool te ontdekken.

De tentoonstelling “Creative Shanghai”, die plaatsvindt in het Chinees Cultureel Centrum te Brussel vanaf 4 tot en met 26 juli, is samengesteld uit gefotografeerde en getekende werken die de stedelijke landschappen van de stad op originele wijze illustreren: 30 posters ontworpen door befaamde grafische tekenaars, evenals 25 foto’s en een reeks promotionele stukken geïnspireerd door de regionale cultuur van Shanghai worden er tentoongesteld. Daarnaast zullen twee innovatieve en creatieve workshops bezoekers een unieke ervaring bezorgen: een foto nemen terwijl je over de Bund in Shanghai hangt, of een vlucht boven de stad dankzij Virtual Reality brillen!

De tentoonstelling wordt samen door verschillende belangrijke culturele instellingen van de stad Shanghai georganiseerd, en is daarmee het resultaat van een sterke samenwerking. In de Chinese delegatie die naar Brussel reisde, waren vertegenwoordigers van deze verschillende instituties aanwezig.

  • De heer Sun Weixing, Deputy Director van het Information Office of the Municipality of Shanghai
  • De heer Jiang Xun, Deputy Director van het Information Office of the Municipality of Shanghai
  • Mevrouw Shao Zhuqing, Deputy General Manager van de Shanghai Tower

Ook heel wat andere voorname gasten waren op deze avond aanwezig:

  • De heer Li Jianmin, Minister-Counsellor van de Missie van de Volksrepubliek China in de EU
  • De heer Xiang Shihai, Counsellor voor Cultuur in de Ambassade van de Volksrepubliek China
  • Mevrouw Monica Urian, Verantwoordelijk voor het Creative Europe Programma van de Europese Commissie
  • Mevrouw Clémentine Barzin, Gemeenteraadslid van de Stad Brussel, afgevaardigd op deze gelegenheid door Mevrouw Marion Lemesre, Schepen voor Economische Zaken van de Stad Brussel
  • De heer Oriol Freixa Matalonga, Project Officer van het UNESCO Liaison Office in Brussel
  • De heer Tan Shu, Directeur van het Chinees Cultureel Centrum te Brussel

In naam van alle organisatoren benadrukte de heer Sun Weixing, Deputy Director van het Information Office of the Municipality of Shanghai, de hoofdambitie van de tentoonstelling: “Het is een genoegen voor ons om de Chinese cultuur mee te brengen, en in het bijzonder de cultuur van Shanghai. Wij wensen om u de heerlijkheden van onze stad te presenteren, en om zijn culturele en creatieve verwezenlijkingen door te geven. Op die manier hopen we dat u meer zult leren over Shanghai, en dat u het verlangen zult voelen om veel van zijn charmes te ontdekken.”

De heer Xiang Shihai, Counsellor voor Cultuur bij de Ambassade van de Volksrepubliek China, was aanwezig om de lancering van de tentoonstelling te ondersteunen, en benadrukte de belangrijke rol die de stad Shanghai speelt in het overbrengen van de Europese cultuur naar China: “Net zoals Brussel, dat een kruispunt is tussen de Franstalige en de Germaanse  cultuur, is Shanghai een kruispunt tussen Westerse en Oosterse cultuur. Het is een pioniersstad; het was de eerste om de Europese cultuur tot bij de Chinese bevolking te brengen, en dan voornamelijk door voorstellingen in Italiaanse Opera of Westerse klassieke muziek.”

De tentoonstelling “Creative Shanghai” geeft al de vitaliteit en de dynamiek van deze fascinerende stad mee. Na een snelle ontwikkeling in de financiële en commerciële sectoren in de laatste eeuw, ervaart Shanghai nu een duizelingwekkende groei in zijn culturele sector. De stad plaatst de ontwikkeling van de creatieve en culturele sectoren op de eerste rij om zijn groei te stabiliseren, zijn structuur aan te passen en zijn transformatie te promoten. Deze wens wordt tevens gedeeld door Europa doorheen het Directoraat-General voor Onderwijs en Cultuur (DG EAC): “Dit is weer een nieuw niveau waarop China en de EU heel wat zaken gemeenschappelijk hebben. De EU is een erg creativiteit- en kennisintensieve economie waar de culturele en creatieve sectoren een speciale rol spelen. Ze hebben een strategische rol in het helpen oplossen van sommige van de meest urgente problemen in Europa, in het bijzonder de strijd tegen jeugdwerkloosheid, en het werken naar betere sociale inclusie”, legde mevrouw Monica Urian, Verantwoordelijke voor het Creative Europe Programma van de Europese Commissie, uit.

 In zijn speech gaf de heer Jiang Xun, Deputy Director van het Information Office of the Municipality of Shanghai, meer details over de ontwikkeling en verwezenlijkingen van Shanghai’s creatieve sector in de voorbije jaren en de vooruitzichten voor de jaren die komen: “In de volgende vijf jaar zullen de culturele en creatieve sectoren en van de belangrijkste sectoren worden van Shanghai. De bedoeling is om toonaangevende culturele ondernemingen te creëren en om de leidende positie van ons land in deze industrie te behouden, maar ook om technologische innovaties te promoten en om de ontwikkeling van bekende culturele merken te bevorderen.”

Op het einde van de toespraken bood mevrouw Shao Zhuqing, Deputy General Manager van de Shanghai Tower, een prachtig model aan van de befaamde toren, aan de Directeur van het Chinees Cultureel Centrum te Brussel, de heer Tan. Uiteindelijk onthulden de heer Li Jianmin, mevrouw Monica Urian, mijnheer Oriol Freixa Matalonga en de heer Jiang Xun twee tentoongestelde kunstwerken om de openingsceremonie af te sluiten en de tentoonstelling “Creative Shanghai” officieel te openen: een foto van het Bund-district van Shanghai en een poster getiteld Top of Shanghai die de Tower of Shanghai belicht.

De fascinerende en dynamische tentoonstelling “Creative Shanghai” is geopend voor het publiek tot en met 26 juli, vanaf maandag tot vrijdag volgens de openingsuren van het Centrum. Mis deze gelegenheid niet om uzelf onder te dompelen in het hart van deze unieke stad, voor een exotische en boeiende trip!

Video report of the opening

Credits : Ren Yan, People’s Daily, 2017 ©