Grote opkomst van bezoekers voor de opening van Een Chinese Liuli

Een publiek van meer dan 120 aanwezigen woonde op de avond van 28 oktober de openingsceremonie bij van de nieuwste tentoonstelling in het Chinees Cultureel Centrum : “Een Chinese Liuli: Een Tentoonstelling van Hedendaagse Glaskunst”. De beroemdheid van de voormalige actrice Loretta Hui-Shan Yang en de voormalige filmregisseur Chang Yi was niet afgenomen bij het publiek van Chinese cultuurliefhebbers, net zoals de levendige kleuren van Liuli of « glasdeeg » nooit zal vervagen met de tijd.

Mevrouw Yang en mijnheer Chang legden vol vuur aan het publiek uit dat ze 30 jaar geleden samen beslisten om hun professionele carrière volledig om te gooien en zichzelf te wijden aan de creatie van Liuli-kunstwerken. Hun doelstelling was om aan de wereld te bewijzen dat een dergelijke kunstnijverheid, zeer bekend in Europa en in het bijzonder in Frankrijk, ook in China een – erg – lange geschiedenis kent, die wel meer dan 3000 jaar teruggaat ! Sinds 1987, het jaar van de oprichting van hun workshop LIULIGONGFANG, brachten ze deze oude kunst terug naar de oppervlakte, voegden er een moderne toets aan toe en deelden het met de hele wereld dankzij hun tentoonstellingen in Azië, maar ook in Europa en de Verenigde Staten.

Voor de gelegenheid van deze openingsceremonie had het Centrum de eer om een aantal voorname gasten te mogen verwelkomen, namelijk de heer Xiang Shihai, Counsellor voor Cultuur bij de Ambassade van de Volksrepubliek China in België, die met het publiek zijn grote vreugde deelde om in de aanwezigheid te zijn twee zulke eminente personen, waarbij hij zich herinnerde veel van hun films bekeken te hebben. Hij onderstreepte bovendien dat het een unieke kans was voor de bezoekers van het Chinees Cultureel Centrum om het in China veelgeprezen werk van mevrouw Yang en mijnheer Chang te bezichtigen. De heer Etienne Vankeirsbilck, medeoprichter en vicevoorzitter van de Internationale Organisatie voor Volkskunst, was eveneens aanwezig, en herinnerde het publiek eraan hoe belangrijk het werk van mevrouw Yang en mijnheer Chang was voor het bewaren van cultureel erfgoed en de dialoog tussen verschillende culturen.

Na de toespraken nodigden de twee artiesten de bezoekers uit om hen te volgen naar de tentoonstelling, waar ze de tijd namen om hun artistieke benadering uit te leggen, de filosofie van Liuli te bespreken en persoonlijk elke vraag van het publiek te beantwoorden. De vriendelijkheid van mevrouw Yang en mijnheer Chang en de hoge kwaliteit van hun werk werd goedkeurend opgemerkt door een erg geïnteresseerd publiek.

“Een Chinese Liuli: Een Tentoonstelling van Hedendaagse Glaskunst” vindt plaats in het Chinees Cultureel Centrum tot en met 10 november.

Openingsuren

Maandag-Woensdag 9u30 tot en met 20u00
Donderdag-Vrijdag 9u30 tot en met 18u30
Let op : Gesloten op 1 november