Opening van de tentoonstelling “Water & Inkt: Traditie in de Hedendaagse Kunst”

In minder dan 2 weken stelt het Chinees Cultureel Centrum al zijn tweede tentoonstelling voor, het nieuwe cultuurseizoen begint beslist met een vliegende start!

Gisteren, op 31 augustus, ging de tentoonstelling “Water & Inkt: Traditie in de Hedendaagse Kunst” officieel van start. “Water en inkt”, twee elementen met een eindeloos aantal mogelijkheden… Een ongebreideld aantal combinaties, of het nu gaat om samenvoegen, ontbinden, transformeren… En de garantie om steeds weer verrast, verbaasd of zelfs onthutst te zijn. Water en inkt worden gebruikt in talloze kunstvormen. Dat is dan ook exact wat zes Chinese artiesten hopen te tonen aan de Europese bezoekers van deze tentoonstelling.

Voor deze gelegenheid had het Chinees Cultureel Centrum de eer om een aantal zeer voorname gasten te verwelkomen. Onder hen waren de heer CHEN Dong en de heer ZHOU Ping, die net aankwamen in België en respectievelijk benoemd werden als Minister Counsellor en Counsellor in de Chinese Ambassade te Brussel; de heer XIANG Shihai, Counsellor voor Cultuur in de Chinese Ambassade, de heer Lieven Huys, schepen van de stad Wingene (West-Vlaanderen), de heer Etienne Vankeirsbilck, mede-oprichter en vicevoorzitter van de IOV (Internationale Organisatie voor Volkskunst) en mevrouw Karine Lalieux, schepen van de stad Brussel.

De stad Wingene is sinds lang een partner van China in het promoten van de Chinese volkskunsten. In zijn speech zei de heer Huys dat hij dan ook vereerd was om de ceremonie te mogen openen, en hij sprak zijn hoop uit dat dergelijke culturele samenwerkingsverbanden verder ontwikkeld zouden kunnen worden. De heer WANG Zhaogang, vicepresident van de CPPCC (Chinese People’s Political Consultative Conference) van het Baoshan District Committee nam vervolgens het woord, en stelde dat hij bijzonder verheugd is dat het Chinees Cultureel Centrum fungeert als “een venster dat de Chinese cultuur toont aan de Europeanen”, wat een eerder lokaal cultuurmerk als Baoshan ongetwijfeld kan helpen met het versterken van zijn zichtbaarheid. Mevrouw ZHAO Jianjin, Directeur van het Shanghai Baoshan International Folk Arts Exposition Center, een bijzonder vooraanstaande kunsttentoonstellingsruimte in Shanghai, stelde dan weer dat haar Centrum zich bezig houdt met academisch onderzoek inzake nieuwe water- en inktschilderijen sinds 2012, en dat “Water en Inkt: Traditie in de Hedendaagse Kunst” één van hun beste verwezenlijkingen is op dit gebied.

De gasten werden vervolgens uitgenodigd naar de derde verdieping, onder de open balken van het dak van het Centrum, voor een verkenning van “Water en Inkt” door middel van videobeelden, licht- en schaduwspektakels en beeldhouwinstallaties.

De tentoonstelling “Water & Inkt: Traditie in de Hedendaagse Kunst” wordt georganiseerd door het Chinees Cultureel Centrum tot en met 20 september 2016.

Openingsuren
Maandag tot en met woensdag
09:30 – 20:00
Donderdag en vrijdag
09:30 – 18:00
Gratis toegang