Het Chinees Cultureel Centrum viert het 2019 Lentefestival en het Jaar van het Varken!

Nu het jaar van het varken officieel is ingeluid, organiseert het Chinees Cultureel Centrum in Brussel – in samenwerking met het Shanghai Gem Culture Development Center en Shanghai Dayin Bookmall Co., Ltd – twee tentoonstellingen om de vieringen ter gelegenheid van het Chinees nieuwjaar voort te zetten. Uitgaande van betrokkenheid en nieuwsgierigheid werden de gasten uitgenodigd om verschillende aspecten van de nieuwjaarstraditie te ontdekken met de tentoonstellingen “The Chinese Zodiac” en “Keeping Warm”.

“The Chinese Zodiac” en “Keeping Warm” werden met succes ingewijd in het Chinees Cultureel Centrum in Brussel op de avond van 4 februari 2019. Tijdens de openingsceremonie voor deze tentoonstellingen – die medegeorganiseerd worden door het Chinees Cultureel Centrum, de Shanghai Municipal Administration of Cultures and Tourism en de Shanghai Theater Academy – waren de heer GE Yiyou, Directeur van het Chinees Cultureel Centrum, en de heer XIANG Shihai, Adviseur van Cultuur voor de Ambassade van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België, aanwezig samen met ongeveer 170 gasten.

Directeur GE Yiyou verwelkomde de gasten hartelijk en opende de nieuwjaarsceremonie met zijn oprechte wensen. Hij presenteerde vervolgens het programma voor deze mooie avond: “De thema’s van deze twee tentoonstellingen hebben een lange geschiedenis en een diepgewortelde culturele betekenis die nog steeds allerlei emoties oproepen. Het Centrum zal tijdens de duur van de tentoonstellingen studentenbezoeken organiseren om de culturele ervaring van het Chinees nieuwjaar met hen te delen.

Adviseur XIANG Shihai van de Ambassade van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België nam vervolgens het woord om alle gasten een prachtig nieuwjaar van het varken te wensen: “Deze avond vol vieringen draait rond geluk en geven. Ik voel me oprecht vereerd om dit bevoorrechte moment te delen met vrienden van verschillende achtergronden en afkomsten. Tevens verheugt het mij dat de geweldige artiesten van vanavond in dit huis zijn herenigd om van dit Lentefestival een onvergetelijk moment te maken. Deze groep speelde eergisteren voor een publiek van 1600 personen in Antwerpen en vanavond hoop ik dat hun talent ook jullie hart zal veroveren.” De Adviseur besloot zijn toespraak door zijn beste wensen uit te spreken voor het publiek in naam van de Ambassadeur die de feestelijkheden niet kon bijwonen, maar wiens hart zeker aanwezig was.

Het Centrum was verheugd om naast de mooie opvoeringen ook twee nieuwe tentoonstellingen rond het Lentefestival te presenteren. Hoewel het nieuwe maanjaar het grootste jaarlijkse feest is in China, wordt het ook gevierd tijdens de koudste winterperiode. Om zichzelf te beschermen tegen de kou heeft men daarom de tangpozi ontwikkeld, de Chinese variant van een warmwaterkruik. Het werd bijvoorbeeld gebruikt als een bedwarmer tijdens de koude nachten van de winter. Afgezien van het feit dat ze een bron van warmte zijn, is er ook een artistiek aspect aan de handgemaakte Chinese keramiek dat wordt benadrukt tijdens de tentoonstelling door tientallen prachtige tangpozi in de spotlight te zetten.

Het Chinees nieuwjaar draait natuurlijk ook rond de dierenriem. Elk sterrenbeeld heeft zijn eigen betekenis; het varken staat voor welvaart en geluk. De 12 beelden worden gebruikt om de 12 jaren weer te geven van een cyclus die zichtzelf herhaalt. De sterrenbeelden vinden hun oorsprong in de astrologie en worden gebruikt om het karakter van een persoon te analyseren en zelfs verenigbaarheid in het huwelijk te beoordelen. Tijdens de tentoonstelling “The Chinese Zodiac” kunnen bezoekers genieten van de verschillende kunstwerken die werden geïnspireerd door de levendige cultuur van de Chinese dierenriem.

De rijke geschiedenis en achtergrond van het Lentefestival zijn belangrijk om de essentie van de Chinese cultuur te vatten. Het Chinees Cultureel Centrum was daarom verheugd om enkele inzichten over deze tradities aan zijn bezoekers te geven. In de loop van de avond stond de gezellige en feestelijke sfeer perfect in contrast met de koude wintertemperaturen buiten. De harten van het publiek werden vervuld met plezier, waardoor de avond leek op een echte familiebijeenkomst voor het Lentefestival!

Niet enkel de bezoekers van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel hebben kunnen genieten van prachtige opvoeringen voor het Chinees nieuwjaar… De Ambassade van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België heeft in dezelfde week nog twee andere magische evenementen georganiseerd in Antwerpen en Luik. In Antwerpen werd een fototentoonstelling gehouden in de Koningin Elisabethzaal, gevolgd door een indrukwekkende optocht waar ongeveer 1500 kunstenaars aan deelnamen. De processie vertrok op de Groenplaats en eindigde op het Koningin Astridplein met een adembenemende show. In Luik werden de artiesten verwelkomd in “La Cité Miroir” voor een volgende opvoering van een prachtig spektakel van licht en kleur.

Hopelijk brengt dit nieuwjaar van het varken welvaart, geluk, liefde en gezondheid voor iedereen!