Hulde gebracht aan Chinese moderne kunst tijdens openingsceremonie van nieuwste tentoonstelling

Shanghai slaagt er steeds in om internationale bezoekers aan te trekken door zijn betoverende grootstedelijke landschap en zijn daadkrachtige technologische en ecologische ontwikkeling. Het is echter minder bekend dat Shanghai ook de thuisbasis is van een bloeiende moderne kunstwereld. Het Chinees Cultureel Centrum in Brussel was vereerd om dat onder de aandacht te brengen met de opening van de tentoonstelling “The Wind from the Sea – Moderne esthetica van de Shanghai school en jeugdkunst”.

De tentoonstelling “The Wind from the Sea – Moderne esthetica van de Shanghai school en jeugdkunst”, gepresenteerd door het Chinees Cultureel Centrum in Brussel, het China Art Museum (Shanghai) en de Shanghai Academy of Fine Arts – Shanghai University, is deel van de “Belt and Road” International Exchange and Cooperation en werd op 14 november 2018 grandioos geopend in het Chinees Cultureel Centrum in Brussel. De heer XIANG Shihai, Raadgever voor Cultuur aan de Chinese Ambassade, de heer Bernard Dewit, Voorzitter van de Belgisch-Chinese Kamer voor Koophandel, de heer TAN Shu, Directeur van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel, de heer GE Yiyou, toekomstig Directeur van het Centrum, de heer JIANG Peng, Vicedirecteur van het China Art Museum en ongeveer 150 vooraanstaande gasten waren aanwezig tijdens de openingsceremonie.

De 48 kunstwerken in deze tentoonstelling richten zich op de innovatieve technieken van jonge kunstenaars in de ontwikkeling van Chinese moderne kunst en cultuur. 27 jonge kunstenaars hebben verschillende kunstvormen gebruikt, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, installatie, video, digitale kunst en traditioneel handwerk, om op creatieve wijze de thema’s van de vooruitgang van de traditionele Chinese kunst, de integratie van kunst en wetenschap en de relatie tussen individuele en openbare ruimten in beeld te brengen.

Onder de drie thema’s richt “Moderne Chinese schilderijen” zich tot de verkenning van Chinese schilderijen van jonge kunstenaars. Het geeft hun vastberadenheid en innovatie van de traditionele Chinese cultuur weer in de context van de globalisering. “Kunst en wetenschap” drukt het denken van jonge kunstenaars uit over hoe men het esthetische pad van kunst kan uitbreiden wanneer het wordt geconfronteerd met technologische iteratie. “Poëzie delen” presenteert de praktijk van kunstenaars die oog in oog staan met stedelijke vernieuwing en gedeelde gemeenschapsbouw in de culturele context van het “mondiale dorp”.

De tentoonstelling geeft niet enkel de individuele verkenning van kunststijlen door de kunstenaars weer, maar weerspiegelt ook de snelle veranderingen en groei van Shanghai. Chinese jonge kunstenaars namen deel aan wereldwijde dialogen over onderwerpen zoals Traditioneel en Modern, West en Oost, Pluralisme en Integratie, waardoor ze de steeds evoluerende wereld aanschouwden met een meer open en actieve denkwijze.

De nieuwe Directeur van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel, de heer GE Yiyou, zei in zijn toespraak dat “de tentoonstelling van vandaag de officiële aankondiging is van het einde van het feestelijke programma van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel ter gelegenheid van zijn derde verjaardag. Velen van jullie zijn de afgelopen drie jaar getuige geweest van de vooruitgang en ontwikkeling van het Centrum. Onder leiding van mijn geachte voorgangers heeft ons Centrum een reeks modieuze, moderne, hartelijke en invloedrijke culturele activiteiten georganiseerd waardoor onze Europese vrienden de Chinese cultuur grondig hebben kunnen ervaren. Met deze tentoonstelling willen we het nieuwste en beste uit de Chinese moderne kunstwereld delen met onze Europese vrienden.”

De heer JIANG Peng, Vicedirecteur van het China Art Museum, verwelkomde de bezoekers hartelijk namens de organisatoren. “De tentoonstelling wil het beeld van de vrede, ontwikkeling, democratie en openheid van China overbrengen door de unieke charme van de Chinese cultuur te tonen. We hopen dat onze Europese vrienden meer te weten kunnen komen over China en Shanghai aan de hand van de bloeiende moderne kunst en de culturele vriendschap tussen Europa en China verder kunnen ontwikkelen,” aldus de heer JIANG. “In 2015 werd het “Belt and Road” National Art Museums Corporation Mechanism opgericht onder leiding van het China Art Museum. In de afgelopen jaren heeft ons samenwerkingsmechanisme gewerkt aan de bevordering van internationale culturele uitwisselingen en aan de vergroting van de mogelijkheden voor bilaterale en multilaterale samenwerking. Deze tentoonstelling is de vrucht van het verrichte werk dat we vandaag graag zouden willen delen met nieuwe vrienden.”

Tijdens de avond van de openingsceremonie gaf de heer JIANG Peng, Vicedirecteur van het China Art Museum, de gasten een rondleiding door de tentoonstelling. Omringd door de voortreffelijke kunstwerken konden de bezoekers de hedendaagse esthetiek van Shanghai volledig waarderen en konden ze de innovaties en integratie van de internationale metropool ervaren.

 

The Wind from the Sea – Moderne Esthetiek van de Shanghai School en Jeugdkunst

GRATIS TOEGANG

15 november 2018 – 15 januari 2019

Geopend van maandag tot vrijdag volgens de openingsuren van het Centrum, gesloten van 24 december tot en met 1 januari.