Kennismaking van het Europees publiek met de Chinese Keizerlijke geschiedenis

Het Chinees Cultureel Centrum in Brussel is verheugd om met de nieuwste tentoonstelling “Creative Products Inherited from the Palace Museum” een onderdeel van het Palace Museum naar Brussel te brengen en de unieke geschiedenis van de Verboden Stad te delen met het Europees publiek.

Ter gelegenheid van de inauguratie van deze tentoonstelling heeft het Centrum de Forbidden City Experience Night georganiseerd op vrijdag 25 mei 2018 waarbij 130 gasten werden rondgeleid langsheen een collectie van 50 portretten van de Verboden Stad en andere boeiende activiteiten.

Het Chinees Cultureel Centrum was verheugd om de nieuwste tentoonstelling “Creative Products Inherited from the Palace Museum” te presenteren op vrijdag 25 mei 2018, waarbij nieuwe onderdelen van de schitterende Chinese cultuur toegankelijk werden voor een enthousiast Europees publiek. De eerste bezoekers van de tentoonstelling waren jonge leerlingen van een Vlaamse school die met veel plezier de unieke objecten en een korte documentaire over de Verboden Stad als eersten konden ontdekken om meer te leren over de Chinese cultuur. ’s Avonds werd de tentoonstelling officieel ingehuldigd in het Chinees Cultureel Centrum in aanwezigheid van vooraanstaande gasten, namelijk mevrouw Pang BO, Afgevaardigde van het Palace Museum, de heer XIANG Shihai, Cultureel Raadgever voor de Ambassade van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België en de heer LI Jianmin, Minister Raadgever voor de Missie van de Volksrepubliek China in de EU.

Mevrouw Pang BO, Afgevaardigde van het Palace Museum, opende de avond door de geschiedenis van het Palace Museum te overlopen en de belangrijke rol aan te halen die het Museum speelt in de bijdrage aan het bewaren van de cultuur en het promoten van culturele uitwisselingen: “Het Palace Museum, tegenwoordig erkend als cultureel erfgoed door UNESCO, was gedurende vijf eeuwen gekend als de Verboden Stad en was de woonplaats van 24 keizers. Het is het grootste houten architecturale complex ter wereld met een oppervlakte van 720 000 vierkante meter. Het bevat een uitgebreide collectie artefacten (tot wel 1 860 000 artefacten verdeeld over 25 categorieën) en 350 000 gemengde stukken. Elk jaar bezoeken ongeveer 15 miljoen toeristen uit alle hoeken van de wereld de Verboden Stad.” Vervolgens legde ze zowel de waarden en de missie als de verwezenlijkingen van het Museum uit: “ Het Palace Museum hecht veel waarde aan de ontwikkeling van culturele producten en brengt hiermee de historische artefacten tot leven door middel van creatieve en innovatieve producten en heeft tot nu toe 9000 ontworpen objecten. Wij willen een groter publiek toegang geven tot de cultuur van het Palace Museum en onze cultuur in een creatieve en innovatieve manier transformeren en ontwikkelen. Het Palace Museum heeft bijgevolg de Chinese grenzen overgestoken op weg naar België, Benin, Singapore, Australië, Thailand en Zuid-Korea.”

Het Centrum organiseerde de Forbidden City Experience Night om het Europees publiek te helpen zich onder te dompelen in de Chinese cultuur en haar rijke geschiedenis. Verschillende interessante activiteiten werden georganiseerd, waaronder de vertoning van een documentaire over de Verboden Stad waarin de achtergrond en betekenissen van dit eeuwenoude architecturale complex uit de Keizerlijke Ming (1368-1644) en Qing (1644-1911) dynastieën werd uitgelegd, alsook een quiz over de tentoonstelling en de documentaire. Dankzij deze activiteiten kregen de gasten de kans om meer te leren over dit fascinerende onderdeel van de Chinese Keizerlijke geschiedenis op een unieke en aangename manier. Als beloning voor hun deelname ontvingen de gasten gadgets die met veel plezier werden aangeboden door het Palace Museum.

De gasten genoten ook van een unieke rondleiding op de tentoonstelling “Creative Products Inherited from the Palace Museum”, waarbij ze meer kwamen te weten over de creatief ontworpen culturele producten die de alledaagse noden van mensen in China perfect weergeven. Het Palace Museum, waar deze objecten vandaan komen, is één van de meest prestigieuze musea ter wereld en staat gekend voor het bewaren, onderzoeken en tentoonstellen van een uitgebreide selectie van traditionele Chinese kunst die werd verzameld rond een kerncollectie van Keizerlijke schatten uit de twee eerder vernoemde dynastieën. De tentoonstelling is een unieke en originele manier om het Europees publiek bekend te maken met de transformatie van de Chinese Keizerlijke geschiedenis in objecten die nuttig zijn in het dagelijkse leven van Chinezen.

Aan het einde van de activiteiten konden de gasten genieten van Chinese hapjes tijdens een zeer levendige receptie waarbij culturele en gastronomische culturen werden vermengd. De aanwezigen namen met plezier deel aan de quiz in ruil voor een leuk aandenken uit China waarna ze het Centrum verlieten, geïnspireerd door een intrigerend onderdeel van de Chinese geschiedenis.

 

Het Chinees Cultureel Centrum in Brussel nodigt uw school van harte uit voor een rondleiding op de tentoonstelling. Gelieve het Centrum te contacteren via email info@cccbrussels.be of telefoon +32(0)27044020 voor meer informatie.