Lezingen : “The History of the Qipao” en “The Contemporary Aesthetic Appreciation of Traditional Qipao”

Ter gelegenheid van de tentoonstelling “Van Shanghai naar Brussel: honderd jaar geschiedenis van de Qipao”, zullen twee lezingen worden gehouden in het Chinees Cultureel Centrum. De heer GAO Chunming, president van de Shanghai Intangible Cultural Heritage Protection Association en de heer ZHOU Zhuguang, vicepresident van de Shanghai Qipao Cultural Promotion Association, zullen het hebben over de geschiedenis, de ontwikkeling en de esthetische aspecten van de iconische qipao jurken, populair onder de Han Chinese vrouwen tijdens de 20ste eeuw.

Lezing 1 The History of the qipao 旗袍的前世今生 door de heer GAO Chunming 

OPMERKING: Deze lezing zal worden gehouden in het Chinees en worden vertaald naar het Engels.

De heer GAO Chunming was de directeur van het Shanghai Institute of Art en de vicedirecteur van het Shanghai Intangible Cultural Heritage Protection Center. Hij is de huidige president van de Shanghai Intangible Cultural Heritage Protection Association, waar hij ook als onderzoeker werkt. De heer GAO kreeg de opdracht van de Shanghai Municipal government om een aantal grootschalige tentoonstellingen te organiseren, zoals de “China Fashion Show”, “The Early 20th Century Shanghai Fashion Show”, “One Hundred Years of Qipao History”, enz. Hij legt zich toe op het uitvoeren van academisch onderzoek omtrent de Chinese modecultuur en het opmerkelijk Chinees cultureel erfgoed. Hij geeft ook lezingen over de geschiedenis van deze twee onderwerpen aan verscheidene universiteiten en scholen. De heer GAO publiceerde al meer dan 40 werken waarvoor hij meer dan 50 nationale en internationale prijzen heeft ontvangen.

Tijdens zijn lezing in het Chinees Cultureel Centrum zal de heer GAO de geschiedenis van de qipao in de 20ste eeuw toelichten, alsook hoe de traditionele jurk van het Manchu paleis de overheersende nationale stijl van de Han Chinese vrouwen is geworden. Ook zal hij de productie-technieken en de verschillende stijlen, patronen, decoraties en materialen van de qipao uitleggen. Tenslotte, als profesioneel onderzoeker, zal hij de academische onderzoeken rond dit onderwerp overlopen.

Lezing 2 – The Contemporary Aesthetic Appreciation of Traditional Qipao 传统旗袍的时尚审美 door de heer ZHOU Zhuguang

OPMERKING: Deze lezing zal worden gehouden in het Chinees en worden vertaald naar het Engels.

De heer ZHOU bekleedt verschillende functies zoals vicepresident voor de Shanghai International Fashion Federation, vicepresident voor de Shanghai Clothing Association, vicepresident voor de Shanghai Qipao Cultural Promotion Association, enz.

De heer ZHOU zal een lezing geven over de esthetiek van de qipao en de verschillende stijlen aanwezig in de jurken gaande van etnische Chinese elementen tot de Westerse invloeden. Tijdens de vorige eeuw heeft de qipao veel veranderingen gekend op vlak van de gelegenheden wanneer deze jurken werden gedragen. De heer ZHOU zal de ontwikkelingen van het gebruik en van de stijl van de qipao bespreken.

Programma:

15.15: Registratie

15.30-16.30: Lezing 1 – The History of the Qipao 旗袍的前世今生 door de heer GAO Chunming

16.30-17.30: Lezing 2 – The Contemporary Aesthetic Appreciation of Traditional Qipao 传统旗袍的时尚审美 door de heer ZHOU Zhuguang

GRATIS TOEGANG

Inschrijven is noodzakelijk gezien het beperkte aantal zitplaatsen: 30 plaatsen per lezing.

Stuur een mailtje naar info@cccbrussels.be of bel ons op +32 (0)2 704 40 20 om uw plaats te reserveren!

Organisatoren:

Chinees Cultureel Centrum in Brussel

Shanghai Intangible Cultural Heritage Conservation Association

Shanghai Hanart Clothing Co., Ltd.

Dit programma is onder voorbehoud. Volg onze Facebookpagina om op de hooogte te blijven!