Muziekconcert – Octet van Europese en Chinese Muzikanten door ONE®

new_logoone_6Print

ONE®- een Orchestra Network for Europe

Donderdag 6 oktober 2016 om 19u00
Deuren open om 18u30
Gratis toegang, maar inschrijven is noodzakelijk:

Inscription

De 2de editie van het China Arts Festival in de EU vindt plaats van oktober tot december dit jaar in het hart van Brussel. Voor deze gelegenheid nodigt het Chinees Cultureel Centrum in Brussel ONE® uit – een Orchestra Network for Europe, voor een schitterend optreden voor het publiek, met artiesten uit Frankrijk, Slovenië, Bulgarije en China. Naast de Westerse muzikale klassiekers, Octet for strings en Concerto for Four Violins and Cello in B Minor, bevat het programma het Chinese strijkersensemble Moon’s reflection ErQuan, bewerkt door de heer WU Zuqiang. Deze laatste harmonie wordt beschouwd als het ongekende meesterwerk van de Chinese volksartiest A Bing, die tevens een belangrijke rol speelt in de muziekwereld. De ONE®-artiesten integreren verschillende culturen, waarden en idealen in hun creaties, waarbij ze de Chinese en Europese culturen doen samenvloeien in dit optreden: een toonbeeld van muziek zonder grenzen.

ONE®- een Orchestra Network for Europe, is een onderscheiden netwerk van klassieke symfonische orkesten, dat van start ging in 2003 en vandaag nog steeds uniek is in zijn soort. ONE® wil de concrete uitdagingen van de klassieke muzieksector aanpakken en heeft verschillende samenwerkingsprojecten ontworpen en geïmplementeerd, om zo de interculturele dialoog te promoten en het artistieke bereik over de grenzen heen te verlengen. Sinds 2005 heeft het netwerk steun ontvangen van de Europese Unie voor vijf opeenvolgende periodes onder de programma’s van Culture and Creative Europe.

Creative Europe

Creative Europe is een subsidieprogramma dat opgestart werd door EACEA (Uitvoerend Agentschap voor Onderwijs, Audiovisuele en Culturele zaken), van de DG EAC, onder Directeur-Generaal Martine Reicherts en Commissaris Tibor Navracsics. EACEA biedt financiële steun en diensten voor de Europese educatieve, culturele en audiovisuele sectoren, waaronder de het Erasmusprogramma en het Creative Europe programma.

ONE® is more 2015-2019

ONE® is more loopt van juli 2015 tot en met maart 2019, en werd geïnspireerd door een jarenlange ervaring van samenwerking, bekrachtigd door de input van een nieuwe partner.  ONE® is more focust op hoe de klassieke muzieksector zich openstelt voor digitale technologieën, stelt het concertformat in vraag, interageert met visuele kunsten en promoot jonge artiesten.

De hoofdpartner Orchestre de Picardie (Amiens-Frankrijk) en de 7 partners Orchestre de Picardie (Amiens-Frankrijk) and the 7 partners Jenaer Philharmonie (Jena-Duitsland), Slovak Sinfonietta Žilina (Žilina-Slovakije), RTV Slo Symphony Orchestra (Ljubljana-Slovenië), Filharmonia Śląska im. Henryka Mikołaja Góreckiego (Katowice-Polen), Bohuslav Martinů Philharmonic Orchestra (Zlín-Tsjechië), New Symphony Orchestra (Sofia-Bulgarije) en University for the Creative Arts – UCA (Canterbury-Verenigd Koninkrijk) ontwikkelen innovatieve en creatieve interdisciplinaire klassieke muziekervaringen voor het grote publiek in heel Europa.

Om de 38 geplande activiteiten te organiseren steunen de partners in deze periode ook op de medewerking van 22 geassocieerde organisaties uit Europa en daarbuiten (Mexico – China). Door middel van gedeelde activiteiten zoals gedeelde residenties, gecombineerde optredens en uitwisselingen, kregen orkestmuzikanten de kans collega’s te ontmoeten van partnerorkesten met wie ze een artistiek project willen ontwikkelen. Dit resulteert in de creatie van transnationale kamermuziekgroepen. Zulke groepen bevorderen de doorstroming van talenten, versterken transnationale artistieke uitwisselingen en samenwerking, en stimuleren bovendien een diverse ontwikkeling van klassieke muziek.

This transnational chamber music group (octet) is composed of:

Mr Taiping WANG – Sub leader, Orchestre de Picardie (Amiens – Frankrijk)
Mevr XiaoCao SHA – Viool (CN)
Mr Yawei CHENG – Viool (CN)
Mr Rémy WANG – Viool (FR)
Mevr Gea PANTNER VOLFAND – Altviool, RTV Slovenia Symphony Orchestra (Ljubljana – Slovenia)
Mevr Stefania YANKOVA – Altviool, New Symphony Orchestra (Sofia, Bulgaria)
Mevr Marie-France PLAYS – Cello, Orchestre de Picardie (Amiens – France)
Mr Runshen WANG – Cello (CN)

Programma:

Concerto for Four Violins and Cello in B Minor, Op. 3, No. 1 door de Italiaanse componist en violist ANTONIO VIVALDI
Moon’s reflection ErQuan door de Chinese componist, musicoloog en lesgever  WU ZUQIANG
Octet for strings op.20 door de Duitse componist en vertegenwoordiger van de Romantische muziek FELIX MENDELSSOHN

Geplande concerten:

7 oktober 2016, 20h30 – Salle des fêtes, Brouchy (Frankrijk)
8 oktober 2016, 12h30 – Chapelle du Carmel, Abbeville (Frankrijk)

Partners:

logo_nsoone_rtvImpression

logo-mnl

Dit project werd gefinancierd met steun van de Europese Commissie. Deze publicatie bevat enkel de meningen van de auteur. De Commissie kan dan ook niet verantwoordelijk gehouden worden voor enig gebruik van de informatie die hierin vermeld staat.