Een Chinese Liuli: Een Tentoonstelling van Hedendaagse Glaskunst

Het Chinees Cultureel Centrum nodigt u graag uit naar deze tentoonstelling, om de schoonheid van de liuli te bewonderen, als manifestatie van de Oosterse schoonheid en filosofie.

Een Chinese Liuli: Een Tentoonstelling van Hedendaagse Glaskunst

De term liuli verscheen voor het eerst 3000 jaar geleden. Het is de oude Chinese term voor glas.

In 1987 richtten Loretta H. Yang, een grote ster in de Aziatische filmsector, en Chang Yi, een gewaardeerde New Wave filmregisseur, de allereerste studio voor liuli-kunst in Azië op, genaamd LIULIGONGFANG.

Als veelgeprezen filmactrice in Taiwan, China, werd Loretta H. Yang bekroond met zowel het Gouden Paard als de Asia-Pacific Films Awards voor Beste Actrice met een Hoofdrol. Op het hoogtepunt van haar carrière wijdde Yang zich aan de hedendaagse liuli­-kunst, met een natuurlijke verruiming van haar talent en uitstekende observaties, en richtte LIULIGONGFANG op in 1987. Met een sterke intuïtie, aangescherpt door performancekunst, brengt Yang meer levenskracht in het levensloze. Door middel van trial en error en de baanbrekende pâte de verre methode creëerde zij een rijke kunst met een Chinese filosofie en cultuur.

Als bekende  filmregisseur uit Taiwan, China, en sleutelspeler in de New Wave filmindustrie in de jaren 1980 stal Chang Yi de aandacht van het publiek voor het eerst op zijn 19de als novelleschrijver. In 1987 verlieten hij en Yang de filmsector om voluit te gaan voor de liuli-kunst, en samen richtten ze de eerste liuli-kunststudio op in Azië. De New York Times noemde Chang de « Vader van de Asia Studio Glass Movement ». Elk van zijn ontwerpen biedt een verhaal aan de mensen, hun levens en hun cultuur, en wordt organisch gevormd zonder beperkingen of belemmeringen.

Voor deze twee artiesten is liuli een herrijzenis van de 2000 jaar oude verloren Chinese glaskunst. Het symboliseert een meditatie van duidelijkheid en transparantie in de context van het Chinese boeddhisme, en reflecteert de Chinese filosofie van « vergankelijkheid ».

27 october tot en met 11 november
Maandag tot en met woensdag 9:30-20:00
Donderdag tot vrijdag 9:30-18:00

De toegang tot deze tentoonstelling is gratis. Het programma is onder voorbehoud. Volg onze Facebookpagina  om op de hoogte te blijven!