Peking Opera Art Show, een tentoonstelling van Chinese Opera

In oktober zal de tentoonstelling “Peking Opera Art Show” de fascinerende wereld onthullen  van de 京剧  jīngjù (Peking Opera); de kostuums, de make-up, de personages en heel wat andere intrigerende ontdekkingen van deze oude kunst zullen geen geheimen meer voor u kennen.

Van 4 tot en met 25 oktober zal het Chinees Cultureel Centrum de “Peking Opera Art Show” hosten, een tentoonstelling gewijd aan de oude kunst van jīngjù (Peking Opera), georganiseerd in samenwerking met de Shanghai Culture and Art Archives (上海市文化艺术档案馆 – letterlijk ‘de Shanghai Cultuur en Kunst Archieven’).

京剧  jīngjù kwam tot stand tijdens de Qing-dynastie. Het werd gecreëerd tijdens een ontmoeting tussen artiesten uit de provincie Anhui en artiesten van de Han-etniciteit, en het integreerde daarmee ook tonen, acteertechnieken en stukken uit de Kun en Shanxi-opera’s. Doorheen de jaren werd het een erg populaire kunstvorm aan het Qing-hof. In 2010 werd de Peking Opera-kunst officieel toegevoegd aan de UNESCO-lijst voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.

De “Peking Opera Art Show” introduceert de geschiedenis en de totstandkoming van de Peking Opera, vanaf het eind van de 18de eeuw, en geeft een grondige introductie tot de uiteenlopende kenmerken van elk van de vier personages – Sheng (生, mannelijk personage), Dan (旦, vrouwelijk personage), Jing (净, personage met geverfd gezicht), Chou (丑, clownspersonage) – en gebruikt hen als rode draad doorheen de tentoonstelling. Daarnaast zullen er ook fotoborden van deze vier verschillende karakter ter beschikking staan van de bezoekers om enkele fantastische herinneringen op foto vast te leggen.

Over de Shanghai Culture and Art Archives
Deze gemeente-instelling werd opgericht op 6 april 1987 en is verantwoordelijk voor het verzamelen en managen van de culturele en artistieke middelen van de stad Shanghai. De collectie archieven is samengesteld uit waardevolle historische kunstrecords en materialen van Chinees theater, muziek, dans, volkskunst, acrobatie, poppentheatertechnieken… Terwijl de hoofdfunctie van de Shanghai Culture and Art Archives is om een zekere supervisie en leiding aan de culturele gezelschappen en organisaties van de stad Shanghai te bieden, nemen zij ook actief deel aan de verspreiding van cultuur met de creatie en publicatie van boeken en kunstsamenstellingen, en met de organisatie van tentoonstellingen.

Tentoonstelling:
Peking Opera Art Show
Organisatoren: Shanghai Culture and Art Archives, Chinees Cultureel Centrum in Brussel
4 tot en met 25 oktober 2017
Open van maandag tot vrijdag volgens de openingsuren van het Centrum.

Concert:
Walking in the Moonlight, een Peking Opera Concert van Oude Chinese Poëzie
Door het Shanghai Jingju Theatre Gezelschap
Woensdag 4 oktober om 19u00 in het Chinees Cultureel Centrum
Vrije ingang, inschrijven is noodzakelijk, meer info HIER

Dit programma is onder voorbehoud. Volg onze Facebookpagina om op de hoogte te blijven!