Chinese Cultuur- & Toerismeweken bereiken de hoofdstad van Europa

Op 15 mei heeft het Centrum de Chinese Cultuur- & Toerismeweken gelanceerd die de schoonheid van Shandong en de verbluffende charme van Shanghai.

Op de avond van 15 mei vond de openingsceremonie van de Chinese Cultuur- & Toerismeweken plaats in het Chinees Cultureel Centrum in Brussel. Als een van de medeorganisatoren, naast het Network of International Culturalink Entitites, het Shandong Art Museum en Shanghai Museum, verwelkomde het Centrum 130 aanwezigen, waaronder dhr. XIANG Shihai, Adviseur van Cultuur voor de Chinese Ambassade in België; dhr. LIU Yanchun, Vicecurator van het Shandong Art Museum; en mevrouw TANG Shifen, Directeur van het Administratiecomité van het Shanghai Museum.

Twee tentoonstellingen, “The Beautiful Shandong” en “The Amazing Shanghai” werden voorgesteld aan Belgische en Europese gasten. De eerste etaleert volkskunsten uit Shandong, de thuis van Confucius, terwijl de laatste draait rond creatieve culturele producten van het Shanghai Museum. Beide collecties leggen uitvoerig de vruchten van de Chinese beschaving aan de dag.

In zijn introductie van “The Beautiful Shandong” uitte dhr. Liu Yanchun het belang van de tentoonstelling: “De nijvere mensen van Shandong hebben hun eeuwenlange beschaving vastgelegd via verscheidene volkskunsten, zoals houtgesneden Lentefestivalbeelden en handgemaakte vliegers. Deze tradities van grote culturele waarde zijn overgeleverd van generatie op generatie.” Naast culturele uitingen van folklore en plaatselijke gebruiken bestaat de tentoonstelling ook uit foto’s van Shandongs landschap en momumenten die zowel de natuurlijke als de culturele middelen van de provincie accentueert.

De creatieve culturele producten van het Shanghai Museum kenden een groot succes in China, waar ze zelfs een mediafenomeen werden. Met de aankomst van “The Amazing Shanghai” in België nodigde mevrouw Tang Shifen het internationale publiek uit om te genieten van deze producten en ze tot leven te zien komen. Door rijke culturele inhoud in de verschillende series binnen de tentoonstelling slaagt de brede waaier aan culturele producten erin om de traditionele Chinese cultuur op creatieve wijze te transformeren en de elegantie van Shanghai te benadrukken.

Gericht op cultuur als communicatiemiddel, streven de Chinese Cultuur- & Toerismeweken naar de versterking van interculturele dialogen en de vriendschap tussen China en België. Tot 31 mei vormen de tentoonstellingen de toegangspoort naar de verdere ontdekking van China’s landschap en zijn unieke cultuur. 

Chinese Cultuur- & Toerismeweken: The Beautiful Shandong & The Amazing Shanghai
GRATIS TOEGANG
16 mei – 31 mei
Te bezoeken van maandag tot vrijdag volgens de openingsuren van het Centrum, gesloten op 30 mei (OLH Hemelvaart).