The Shanghai Kunqu Opera Troupe betuigt eer aan Tang Xianzu

Bezoekers van het Chinees Cultureel Centrum laten zich vervoeren door Kunqu opera.

Gedurende drie opeenvolgende avonden lieten de bezoekers van het Chinees Cultureel Centrum zich betoveren door de exotische schoonheid van Kunqu opera. De kleurrijke kostuums, bijzondere make-up en betoverende muziek vervoerden hen doorheen tijd en ruimte, naar een lente-avond in een Chinese bloementuin, verlicht door de maan in de nachtelijke duisternis.

En rond een verbeelde kop thee, genietend van het kabbelende water van een ingebeelde visvijver, deelde iedereen DU Liniangs verlangen naar liefde, lachte iedereen met Chunxiangs oneindige verbazing over de wonderen van de lente, rilde iedereen van genot wanneer LIU Mengmei zijn langverwachte entrée maakte op het podium en zijn geliefde ontmoette… iedereen werd simpelweg verliefd op The Peony Pavillion, het bekendste stuk van de literaire meester Tang Xianzu.

Mevrouw Yu, die het publiek begeleidde op hun rondreis doorheen tijd en ruimte, legde uit dat de show volledig zonder microfoons of geluidsondersteuning werd uitgevoerd door de acteurs en muzikanten, om zo de setting te benaderen van de Chinese geleerden die in hun tijd van zulk optreden genoten in het gezelschap van hun vrienden, in de rust van hun private tuin.

Naast de fraaie fluittonen en de hoge zangstijl is ook het schaarse gebruik van rekwisieten en decors een kenmerk van de Chinese opera. Wat op het eerste zicht zou kunnen lijken als een belemmering voor het spel, wordt eigenlijk gecompenseerd door de precieze, verfijnde en elegante gebaren en door de welsprekende gezichtsuitdrukkingen van de acteurs.

Met deze betoverende sfeer vloog het uur voorbij, en aan het einde van de vertoning, voor de magie over was, werden vrijwilligers uit het publiek op het podium uitgenodigd om zich te verkleden en zelf de ontmoeting tussen DU Liniang en LIU Mengmei te spelen, met de hulp van de acteurs. Het publiek, waarvan velen nooit eerder Kunqu hadden gezien, was verheugd met de show. Sommigen kwamen zelfs naar alle drie de vertoningen om de getalenteerde en bekroonde Shanghai Kunqu Opera Troupe te bewonderen.

Kunqu opera werd uitgeroepen tot meesterwerk in Immaterieel Cultureel Erfgoed door Unesco in 2001.