Het Chinees Cultureel Centrum viert Chinees Nieuwjaar met heel wat fanfare !

Het Chinees Cultureel Centrum verwelkomde het nieuwe jaar van de Haan letterlijk met heel wat fanfare ! De Kongjiang Middelbare Schoolfanfare uit Shanghai was uitgenodigd door ons Centrum om deel te nemen aan de feestelijkheden in België. Het werd dan ook een onvergetelijke ervaring voor deze jonge studenten en een groot plezier voor ons allemaal! Het Chinees Cultureel Centrum wenst u een goede gezondheid, vreugde en geluk voor het jaar van de Haan ! We hopen u heel binnenkort weer te mogen verwelkomen in ons Centrum, aangezien het nieuwe jaar ons heel wat nieuwe kansen zal geven om de Chinese cultuur met u te delen !

Om het jaar van de Haan te vieren was het Chinees Cultureel Centrum ook dit jaar van de partij om deel te nemen aan de organisatie van een ruim aanbod aan activiteiten, die tot ons plezier door een erg enthousiast publiek werden bijgewoond.

Succesvolle tweede editie van de Chinese Nieuwjaarsparade in Brussel

Op zaterdag 28 januari ging in België officieel het jaar van de Haan in, en voor het tweede jaar op rij schitterden rode lantaarns in de straten van Brussel, trok Manneken Pis zijn traditionele Chinese outfit (唐装 tángzhuāng) aan en paradeerden Belgische en Chinese artiesten samen in de hoofdstad.

De festiviteiten begonnen met een show op de Grote Markt, in de aanwezigheid van Brussels Burgemeester Yvan Mayeur, mevrouw Karine Lalieux, Schepen voor Cultuur, en zijne Excellentie Qu Xing, Ambassadeur van de Volksrepubliek China in België. De Kongjiang Middelbare Schoolfanfare stond aan het hoofd van de parade en werd gevolgd door een kleurrijke en bruisende opeenvolging van ongeveer twintig groepen artiesten, acrobaten of hobbyisten, met traditionele Chinese minderheidsdansen en muziek, drakendansen, gevechtskunst, Chinese drums en heel wat meer, tot het plezier van het talrijk aanwezige publiek. Dansend, zingend en springend zocht de parade zich een weg naar het Beursplein, waar een slotshow plaatsvond.

De Chinese Nieuwjaarsparade bezoekt de Stad van Adolf Sax

Op zondag 29 januari verwelkomde de beroemde Belgische stad Dinant voor het eerst de Chinese Nieuwjaarsparade, wat kon rekenen op de aandacht van duizenden bezoekers. Voor de gelegenheid werd een nieuwe saxofoon met de kleuren van China’s nationale vlak op de brug geplaatst. Het hoogtepunt van de dag was ongetwijfeld de schenking van een twee meter hoog standbeeld van een Haan, ontworpen door de Chinese artiest Zhang Wenhai, vanwege de Waalse Minister voor Toerisme René Collin aan Ambassadeur Qu. Dit standbeeld is een tweevoudig symbool voor de vriendschap tussen België en China, aangezien 2017 niet enkel het jaar is van de Haan volgens de Chinese maankalender, maar dit dier ook symbool is van de regio Wallonië ! Een erg goed voorteken voor de toekomst van deze bilaterale relatie.

Twee drukke feestavonden in het Chinees Cultureel Centrum

Finally the China Cultural Center threw not one but two evening parties, on Monday 30th and Tuesday 31st, in celebration of the year of the Rooster!

Uiteindelijk gaf het Chinees Cultureel Centrum niet een, maar zelfs twee avondfeesten, op maandag 30 en op dinsdag 31 januari, ter gelegenheid van het jaar van de Haan !

De eerste feestgelegenheid werd gehouden in de aanwezigheid van de heer LI Jianmin, Minister-Counselor van de Missie van de Volksrepubliek China in de Europese Unie, de heer XIANG Shihai, Counselor voor Cultuur in de Ambassade van de Volksrepubliek China, de heer Bernard DEWIT, Voorzitter van de Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel, de heer ZHANG Min, Vice-Directeur van de Shanghai Yangpu Administratie voor Cultuur, de heer HU Chun, Vice-Directeur van de Shanghai Songjiang Administratie voor Cultuur, Radio, Film & TV, en de heer LIU Jun, Directeur van het Shanghai Comic Center.

Na een traditioneel Chinees muziekconcert door de Shanghai Cloud Band, opende de heer Tan Shu, Vice-Directeur van het Chinees Cultureel Centrum de ceremonie, waarbij hij zijn beste wensen voor het nieuwe jaar uitsprak, gevolgd door de heer Bernard Dewit, die opmerkte dat China steeds voor is op andere landen, daarbij niet enkel op het vlak van technologie of economische ontwikkeling, maar ook in het vieren van de Lente ! De heer Xiang Shihai nam tevens het woord in naam van Ambassadeur Qu Xing om iedereen een voorspoedig jaar van de Haan te wensen. De ceremonie werd afgesloten met een laatste optreden van de Kongjiang Middelbare Schoolfanfare.

Op beide avonden konden de talrijke gasten (ongeveer 250 aanwezigen over de twee dagen) twee tentoonstellingen bewonderen ; een over Chinese papierknipkunst en een andere over Chinese stripverhalen. Daarbij toonde het publiek een grote interesse in de verschillende traditionele Chinese kunstnijverheidsworkshops, waar ze artiesten konden aanschouwen die waaiers beschilderden, Chinese popjes maakten uit deeg of Chinese karakters kalligrafeerden. Bovendien konden ze het zelf even uitproberen, en naar huis gaan met hun creaties en een tas vol goodies ! Het evenement was dan ook een groot succes, wanneer we de talloze stralende gezichten zagen en de vele complimenten hoorden die het team in ontvangst kreeg.

Just Share It – Gelukkig Chinees Nieuwjaar Photowedstrijd 2017

Deel uw foto’s van Chinees Nieuwjaar en win !

Aangezien China het Nieuwe Jaar van de maankalender, of het Lentefestival, inluidt op 28 januari 2017 nodigt Chinaculture.org u uit om uw foto’s van de Chinese Nieuwjaarsfestiviteiten te delen, uit de hele wereld.
Ongeacht of u een professionele of amateursfotograaf bent, wie u bent of waar u vandaan komt, u bent zeer welkom om uw foto’s van de schitterende momenten tijdens de Chinese Nieuwjaarsfestiviteiten op te sturen !

Meer informatie HIER