Het Chinees Cultureel Centrum viert het Maanfestival en zijn eerste verjaardag!

Op 15 september viert China het Maanfestival, en deze datum is des te belangrijker voor het Centrum aangezien het bijna een jaar geleden is sinds het geopend werd !

Zoals heel wat andere Chinese feestdagen wordt ook de exacte datum van het Maanfestival bepaald volgens de Chinese maankalender, waardoor er verschillende data zijn van het ene jaar tot het andere. Dit jaar viel het op 15 september. Wat een toeval ! Het Chinees Cultureel Centrum in Brussel werd officieel geopend op 16 september 2015, exact een jaar geleden. Die avond verzamelden de gasten en het personeel dan ook niet enkel om de maan te bewonderen (die trouwens niet te zien was door het slechte weer), maar ook om de allereerste verjaardag van het Chinees Cultureel Centrum te vieren.

De heer YAN Zhenquan, Directeur van het Centrum, gebruikte de gelegenheid om de vele stakeholders voor het succes van dit eerste jaar uit te nodigen en hen hiervoor te bedanken. Velen waren dan ook aanwezig ! Gaande van de Missie van de Volksrepubliek China tot de Europese Unie, de Ambassade van de Volksrepubliek China in  België, en de vele Belgische en Chinese instellingen tot de Belgische en Chinese partners en leveranciers, de Europese, Belgische en Chinese media, de docenten en uiteraard de bezoekers, zonder ook het personeel te vergeten.

In hun toespraken stelden zowel de heer XIANG Shihai, Counsellor voor Cultuur bij de Ambassade van China in België, en de heer Bernard DEWIT, Voorzitter van de Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel, dat het succes van het centrum zeker een resultaat is van het dynamisme van de directeur en zijn team, die erin slaagden een groot aantal verschillende evenementen te organiseren, waaronder tentoonstellingen, shows en conferenties, in een korte tijdsspanne.

De talrijke gasten werden deze avond ongetwijfeld goed geanimeerd. Dat was te danken aan twee workshops : een theeproeverij door de heer Oliver NUTTENS van l’Heure Bleue, en een workshop waarbij mooncakes en heel wat andere Chinese lekkernijen werden bereid. Daarnaast konden de gasten ook een fototentoonstelling bekijken met een terugblik op het eerste jaar van het centrum, kregen ze de kans om de legendes rond het traditionele Chinese festival te ontdekken en konden ze tot slot een goodybag winnen door deel te nemen aan een quiz.

Ondanks de afwezigheid van de voornaamste gast, namelijk de maan, was deze avond een mooie reflectie van het voorbije jaar en van wat we van het volgende jaar hopen te verwachten : druk, vrolijk en verrijkend !