Poëzie, entertainment en grote opkomst voor het Chinese Shanghai Marionettenfestival!

Het Chinese Shanghai Marionettenfestival werd van de 4de tot de 8ste April successcol gehouden in Brussel en Huy. Gezamelijk georganiseerd door de Chinese ambassade in België, de Chinese missie naar de EU en het Chinees Cultureel Centrum in Brussel mocht het Chinese Shanghai Marionettenfestival meer dan vijfhonderd mensen verwelkomen, gedurende vier dagen. Zijne Excellentie Ambassadeur QU Xing, Raadgever XIAN Shihai, directeur ZOU Yu van de Chinese Ambassade in België, Minister-raadgever LI Jianmin van de Chinese missie naar de EU, Vice-Directeur TAN Shu van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel, Artisiek Directeur WANG Hao van de SMEG Performing Arts Group, burgemeester van de gemeente Huy, Christoph COLLIGNON, Directeur Wilf SCHLABE van de Europese School van Brussel IV en vele andere gedistingeerde gasten namen deel aan het festival.

Op de 4de en 5de April had het Chinees Cultureel Centrum de eer het Shanghai Poppenkastgezelschap te ontvangen. De kinderen namen met vol enthousiasme deel aan de workshop die hen toeliet hun eigen Chinese traditionele handpop te creëren en bespelen. Met behulp van de professionele poppenspelers, leerden de kinderen eerst de technieken waarmee ze hun pop tot leven konden wekken. De poppen leerden zelfs Kung Fu bewegingen uithalen! De kinderen leerden ook de 4 traditionele poppenkarakters kennen , waaronder ook de meest bekende Apenkoning (孙悟空Sūn Wùkōng).

Hierna, werden ze zelf de acteurs van de workshop: ze creëerden hun eigen unieke pop. Onder het waakzame oog van hun ouders konden ze zo hun volledige creativiteit tentoonspreiden.

Met toewijding aan de verscheidene maipulatietechnieken werden de kinderen op het einde van de workshop toegelaten hun eigen pop leven in te blazen; een leuk en waardevol moment waartijdens zelfs het meest schuchetere kind zichzelf durfde uit te drukken doorheen de pop.

Het ander hoogtepunt van het festival was de show, gepresenteerd door het Shanghai Poppenkastgezelschap. Voor een vol publiek van toeschouwers en met het gebruik van verscheidene poppenspeltechnieken, speelden de artiesten 6 korte poppenvoorstellingen. Zowel poëtisch als grappig, konden de verhalen het publiek bekoren. De schoonheid van de enscenering bracht toeschouwers van alle leefijden in een wereld waar droom en fantasie elkaar ontmoeten.

The Red Silk Dance (De Rode Zijde Dans), Het verhaal van een pop gekleed in een schitterend kostuum en gracious handelend met stuk rood zijde, hield de aandacht van het publiek vast. Gedreven door de slingeringen van de poppenspeler, werd de pop in een betoverende dans opgezweept. De nauwkeurigheid van het poppenspel, de weelderige pracht van de kostuums en de finesse waarmee de bewegingen werden opgevoerd verbijsterde de toeschouwers.

Naast pracht en praal had het gezelschap ook een stuk grappige delen in zijn repertoire. Gedurende de show ondekte jong en oud The Toad and the Geese (De Kikker en de Gans), het hilarische verhaal van een kikker die de moeder wordt van vier gansjes! Geaccentueerd door aanstekelijke deuntjes en allerhande kattenkwaad, bracht de voorstelling veel gelach teweeg onder het publiek.

Kers op de taart: De kinderen en toeschouwers bezochten ook de exhibitie die toegeweid is aan de reis van het Shanghai Poppenkastgezelschap. Opgesteld met foto’s van hun grootste successen, benadrukt de exhibitie de diversiteit van het repertoire van het gezelschap, hun verschillende specialiteiten en de rijkheid van hun ensceneringstalent.

Aan het einde van  deze twee dagen was het verdict over het festival meer dan positief! Uitverkochte workshops en shows, overtuigend positive feedback van zowel ouders als kinderen, betoverde toeschouwers, … een ding is zeker: Zowel groot en klein zal hun bezoek aan dit mystieke gezelschap binnen de muren van het Chinees Cultureel Centrum nooit vergeten!

Voorstelling op zes April aan de Europese School van Brussel IV

Op 6 April gaf het Shanghai Poppenkastgezelschap een uitstekende voorstelling aan de Europese School van Brussel IV. De Europese School van Brussel IV is één van de internationale scholen opgericht door de Europese Unie. Studenten komen voornamelijk uit EU Officials’ gezinnen, met ouders die werken voor de Europese Commissie, het Europese Parlement en de Europese Raad. Voordat de show startte, stelden de studenten hun voorzichtig voorbereide geschenken voor aan de Chinese poppenkastspelers om hun dankbaarheid uit te drukken en het gezelschap een warm welkom te wensen. Om er voor te zorgen dat de studenten een beter begrip van de verhalen te kregen, gaven de poppenkastspelers een introductie van iedere voorstelling in het Engels. Voorts demonstreerden ze de verschillende vormen van Chinese poppen en hun overeenstemmende presentatiemethodes. Gelach en aupplaus omving de ruimte, de studenten waren verbijsterd door het Chinese poppenspel.

Voorstelling op 8 April in La Mézon

Voor de gelegenheid van het openingsevenement van de Chinese Cultuurweek in Huy, België werd het Shanghai Poppenkastgezelschap uitgenodigd in La Mézon voor een geweldige voorstelling. De Chinese Cultuurweek werd georganiseerd door de Chinese Ambassade in België en de regio Wallonië.

Het Chinese Marionettenfestival trok de aandacht van een grote hoeveelheid media, Xinhua News Agency, CCTV, China Radio International, Jiefang Daily, La Meuse, L’Avenir, La Dernière Heure en vele anderen stonden op de lijst.