Feestelijke lancering van het “Dynamic Shanghai”-project

H.E. André FLAHAUT, H.E. CAO Zhongming, Ms. Monica URIAN

Op 14 juni werd een alternatief beeld van Shanghai gepresenteerd in het Chinees Cultureel Centrum in Brussel via een media-event, gevolgd door de inluiding van een gloednieuwe tentoonstelling.

“Dynamic Shanghai” is een promotioneel project dat doelt op de presentatie van een alternatief beeld van Shanghai op het internationale toneel en tracht zo nieuwe mogelijkheden voor culturele samenwerking te creëren over de hele wereld. Deel van dit project is de tentoonstelling “Poetic Jiangnan: Style of China”, die officieel ingehuldigd werd op de avond van 14 juni 2019. Aan de openingsceremonie ging een media-event vooraf.

Het media-event, georganiseerd door het Chinees Cultureel Centrum in Brussel en de Shanghai Morning Post, beeldde het cultureel landschap van Shanghai af en de veranderingen die het is ondergaan. De hoofdspreker was dhr. YANG Weizhong, hoofdredacteur van de Chinese krant Shanghai Morning Post, wiens inleiding gevolgd werd door een discussie met de aanwezige Belgische en Chinese journalisten.

Een brede waaier aan onderwerpen werden voorgesteld, met de focus voornamelijk op het cultureel toerisme en de mediatransformatie van Shanghai. De stedelijke en culturele bezienswaardigheden, in combinatie met de grootschalige internationale samenkomsten zoals het Shanghai International Film and Television Festival en de China International Import Expo die in de metropool georganiseerd worden, halen een levendig beeld van een open, inclusieve en innovatieve stad voor de geest. Dat wordt ook weergegeven in de media’s inspanningen om in te zetten op nieuwe techonologie en operaties sinds de opkomst van digitale media. Het media-event vertelde verhalen over de gedeelde schoonheid van de stad en van China, wat resulteerde in een beter begrip van de “Shanghai style”.

Vervolgens vond de openingsceremonie van “Poetic Jiangnan: Style of China” plaats in het Centrum, een tentoonstelling onder toezicht van het Informatiebureau van de Stadsprovincie Shanghai, de Stadsprovinciale Administratie van Cultuur en Toerisme van Shanghai en de Shanghai United Media Group. Ongeveer 150 gasten woonden de ceremonie bij, waaronder eregasten Z.Exc. Ambassadeur CAO Zhongming van de Chinese Ambassade in België; dhr. ZHU Yonglei, Vicedirecteur van het Publiciteitsdepartement van het CCP Shanghaicomité; Z.Exc. André FLAHAUT, Belgische Minister van Staat; dhr. XIANG Shihai, Raadgever van Cultuur van de Chinese Ambassade in België; mevrouw Monica URIAN, Programma-manager in het Directoraat-Generaal Onderwijs en Cultuur van de Europese Commissie; dhr. YANG Weizhong, Hoofdredacteur van de Shanghai Morning Post; mevrouw Pascale SALESSE en mevrouw Carine FOL, Directeur en Artistiek Directeur van de CENTRALE for Contemporary Art; en dhr. GE Yiyou, Directeur van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel.

In zijn speech beschreef dhr. ZHU Yonglei Brussel als een ware culturele hoofdstad en toetste het aan Shanghai, een culturele ontmoetingsplaats tussen Chinese en westerse beschavingen. Gesitueerd in de Jiangnan-regio vormen Shanghai en omliggende gebieden tegenwoordig niet enkel de grootste zone in China, maar bevatten ook de rijke historische en culturele middelen van Jiangnan.

Z.Exc. André FLAHAUT uitte zijn appreciatie voor de Chinese cultuur, dankzij de culturele uitwisselingen tussen België en China. Ter illustratie vermeldde hij de aankomst van de panda’s in België enerzijds en de themawinkel rond Kuifje en het Smurfenpretpark in Shanghai anderzijds.

Z.Exc. CAO Zhongming loofde de veelvuldige uitwisselingen op hoog niveau en het wederzijdse vertrouwen tussen China en België. De versterking van de economische samenwerking tussen de landen heeft langs beide kanten in het voordeel van de bevolking gespeeld. Hij ging verder: “Dit jaar, tijdens de 70e verjaardag van de Volksrepubliek China, streven we ernaar om het vriendschappelijke, coöperatieve China-België partnerschap verder te promoten.

De pas ingeluide tentoonstelling demonstreert het unieke cultureel erfgoed van Shanghai en de Jiangnan-regio. Een scala van kunstvormen toont de verschillende aspecten van de stad en de regionale cultuur. Geïnspireerd door het dagelijkse leven van mensen ter plaatse verbeelden de bezienswaardigheden, populaire versnaperingen en andere iconische symbolen de unieke esthetiek van het leven in Shanghai en de poëtische charme van Jiangnan. Een live kalligrafieworkshop hielp de tentoonstelling tot leven komen. Traditionele waaiers werden door een kalligraaf versierd met Chinese karakters en als souvenir aan de gasten geschonken.

Dynamic Shanghai | Poetic Jiangnan: Style of China
FREE ENTRY
June 17 – June 21
Open Monday to Friday according to the opening hours of the Center