Studenten in de spotlights bij een feestelijke 2de afstudeerceremonie van het Chinees Cultureel Centrum te Brussel

Afgelopen woensdag 28 juni 2017, luidde het begin van in zomervakantie in voor het Chinees Cultureel Centrum te Brussel! Ter gelegenheid van zijn tweede afstudeerceremonie, zette het Centrum heel wat studenten Chinees, Kalligrafie, Taiji en Qigong in de spotlights, tijdens een feestelijke en ontspannen avond, waar de vreugde zeker aanwezig was!

De afstudeerceremonie werd bijgewoond door zeker 80 aanwezigen in het Chinees Cultureel Centrum te Brussel. In het begin van de avond deden de leerkrachten taiji, qigong en kalligrafie een aantal praktische workshops om hun kennis te delen en om de verschillende cursussen die in het Chinees Cultureel Centrum plaatsvinden voor te stellen. Deze workshops waren dan ook een gelegenheid voor studenten om nieuwe disciplines te ontdekken en hiermee te experimenteren, een versterking van hun passie voor China en zijn cultuur.

Tijdens de officiële afstudeerceremonie zei lessencoördinator Matsuo Schleusner erg tevreden te zijn om het jaar in zulke feestelijke sfeer af te sluiten. Mr. Tan, Directeur van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel, bedankte de studenten in zijn speech voor hun inspanningen, en de leerkrachten voor hun uitstekende werk in het doorgeven van de Chinese cultuur: “De qigong, taiji en kalligrafie-workshops die vandaag werden aangeboden zijn het vruchtbare resultaat van het werk dat jullie bereikt hebben dit jaar. Het is een geweldig succes!” Daarnaast voegde hij toe dat “wanneer je een van deze lessen begint te volgen, je ook een stuk van de Chinese cultuur begint te studeren, en ik ben erg verheugd om dit te zien.

Tijdens deze avond werd een quiz met vijftien vragen over de Chinese cultuur aan de studenten gegeven. Gemakkelijk voor sommigen, of wat moeilijker voor anderen, het spel was in elk geval een gelegenheid om meer over China te leren. De deelnemers die het meeste aantal correcte antwoorden gaven ontvingen een prijs met boeken, DVDs over China en verschillende goodies. De studenten en hun families konden daarnaast genieten van enkele van de beste kalligrafieën die doorheen het jaar geschilderd werden. Deze tentoonstelling in de exhibitieruimte van het Centrum toonden de inspanningen en het enthousiasme van de studenten bij het leren van deze traditionele kunst; sommigen hebben misschien zelfs een verborgen talent in zichzelf ontdekt!

Wat later gingen de studenten van verschillende klasgroepen Chinees naar het podium om een populair Chinees lied te zingen: 康定情歌 Hun optreden werd met een applaus warm onthaald door het publiek. De directeur begon toen trots met het uitreiken van de verschillende diploma’s: een certificaat van slagen voor de Chinese taalstudenten die voor hun examen slaagden en een certificaat van deelname voor studenten kalligrafie, taiji en qigong, die op zijn minst aan 10 lessen sinds januari deelnamen.

Dit jaar ontving het Chinees Cultureel Centrum in Brussel meer dan 120 inschrijvingen voor alle cursussen die het aanbiedt. Terwijl het Centrum vorig jaar slechts 2 Chinese taalklassen en één qigong-klas voor een totaal van 20 studenten had, zijn er vandaag 4 verschillende cursussen mogelijk: een qigong-cursus, een taiji-klas, 8 klassen Chinees op 4 verschillende niveaus en een cursus Chinees schilderen en kalligrafie, die van start ging in januari. De directeur en zijn team zullen bovendien hard blijven werken om hun aanbod te verruimen: “In de toekomst zullen we ons best blijven doen om u de kans te geven veel verschillende cursussen in ons Centrum te volgen. We hopen dat u blijft langskomen en ervan blijft genieten om onze lessen gevolgen”, stelde de heer Tan.

Studenten, docenten en hun families beëindigden de avond rond een ruim buffet met Chinese delicatessen, waarbij ze mooie herinneringen van het afgelopen jaar ophaalden. Nu is het moment aangebroken om te genieten van een verdiende zomer. Tot volgend jaar!