Zuid-Chinees karstlandschap

Het uitgestrekte karstlandschap van Zuid-China is zo’n 550.000 vierkante kilometer groot en is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar wat is karst? Het is een topografie gevormd door de oplossing van kalksteen in water: kenmerkende associaties van erosielandvormen van de derde orde die zijn ingesprongen in structurele vormen van de tweede orde, zoals vlaktes en plateaus.

De regio is gespreid over de provincies Guizhou, Guangxi, Yunnan en Chongqing en wordt erkend als ‘s werelds typerende gebied voor de ontwikkeling van karstvormen in de vochtige tropen en subtropen.

Dit natuurlijke fenomeen onthult de complexe evolutionaire geschiedenis van een van de meest buitengewone landschappen ter wereld. De bosbedekking en natuurlijke vegetatie is grotendeels intact, waardoor het landschap varieert per seizoen en wat de esthetische waarde van het gebied nog verhoogt. De intacte bosbedekking zorgt ook voor een belangrijke habitat van zeldzame en bedreigde diersoorten. Verschillende delen zijn ook van groot belang voor de conservatie van biodiversiteit.

Het “Zuid-Chinese karstlandschap” als Werelderfgoed is een verzameling van zeven karstclusters: Shilin Karst, Libo Karst, Wulong Karst, Guilin Karst, Shibing Karst, Jinfoshan Karst en Huanjiang Karst. De totale oppervlakte omvat 97.125 hectare, met een buffersone van 176.228 hectare.