Tentoonstelling Shanghai Woolen Needlepoint Tapestry pakt de draad rond cross-culturele kunstuitwisseling weer op

De openingsceremonie van de tentoonstelling Shanghai Woolen Needlepoint Tapestry op 4 juli was het eerst zomerevenement in het Centrum dit jaar.

Op de avond van 4 juli werd de tentoonstelling Shanghai Woolen Needlepoint Tapestry officieel ingehuldigd. Dit was een perfecte gelegenheid voor het Belgische en Europese publiek om deze uitzonderlijke kunst te ontdekken. Als organisatoren waren het Chinees Cultureel Centrum in Brussel, het Shanghai Museum of Arts and Crafts en de Shanghai International Culture Association verheugd om ongeveer 120 gasten te verwelkomen op de openingsceremonie die in het Centrum gehouden werd, met de steun van de Shanghai Culture and Tourism Administration en de Shanghai Municipal Commission of Economy and Information Technology.

Voor de publieke onthulling van de tentoonstelling vond er een wollen borduurworkshop plaats. Mevrouw FAN Shujun leidde de workshop en leerde de deelnemers verschillende vaardigheden en technieken die nodig zijn om een wollen borduurwerk te verwezenlijken. Met deze hulpmiddelen konden de deelnemers hun werk, een wollen geborduurde cartoonpanda, voltooien op hun eigen tempo.

Na de workshop begon de officiële ceremonie, die bijgewoond werd door speciale gasten Z.Exc. Ambassadeur CAO Zhongming, van de Chinese Ambassade in België; dhr. XIANG Shihai, Raadgever van Cultuur van de Chinese Ambassade in België; en dhr. CHEN Yuqi, Vicedirecteur van het Shanghai Museum of Arts and Crafts.

In zijn openingstoespraak wees dhr. GE op de charme en de waarde van Chinese ambacht: “De Chinese cultuur is omvangrijk en diepgaand; de tentoongestelde kunstwerken hier zijn geen traditioneel Chinese nationale kunstwerken. Dankzij deze tentoonstelling kunnen we de geest van Chinese ambacht voelen; sommige van deze borduurwerken kosten meer dan een jaar of zelfs twee jaar om te worden vervaardigd. ”

In zijn toespraak aan het publiek legde dhr. CHEN de geschiedenis van wollen borduurwerk uit, dat zijn oorsprong kent in Europa, maar geïntroduceerd werd in China op het einde van de 19e eeuw. Sindsdien is Shanghai een bloeiende basis geworden voor Chinese borduurkunstenaars, die de ambacht van het westerse wollen borduurwerk hebben hervormd met behulp van plaatselijke zijden borduurtechnieken. Verdere innovatie en ontwikkeling van naaldvaardigheden hebben deze Chinese ambacht verrijkt en nu is de opkomst van het wollen borduurwerk uit Shanghai het symbool geworden voor de internationalisering van Chinese handgemaakte kunst.

Vervolgens feliciteerde Z.Exc. Ambassadeur CAO het succes van het evenement en sprak zijn warme welkom uit voor de vertegenwoordigers van het Shanghai Museum of Arts and Crafts. Hij gaf aan dat borduurwerk een uitstekend symbool is van Sino-Europese culturele uitwisselingen. Hij hoopt dat deze tentoonstelling de emotionele weerklank van het Chinese volk zal stimuleren, culturele uitwisselingen zal bevorderen en een artistieke brug zal bouwen voor de vriendschap tussen China en België.

De werken in deze tentoonstellingen omvatten recreaties van schilderijen door westerse kunstenaars, zowel Chinese als Europese natuurlandschappen en culturele bezienswaardigheden. Er hing een aangename sfeer in het Centrum terwijl de unieke mix van oosterse ambacht en westerse traditionele kunst de bezoekers betoverde.

Shanghai Woolen Needlepoint Tapestry
GRATIS TOEGANG
5 juli – 18 september
Te bezoeken van maandag tot vrijdag volgens de openingsuren van het Centrum, gesloten van 1 tot 18 augustus.