Groot succes van de festiviteiten voor het Midherfstfestival met Beijing Opera

Het Chinees Cultureel Centrum in Brussel wijdde de maand oktober aan Beijing Opera. Om deze themamaand luister bij te zetten organiseerde het Chinees Cultureel Centrum in Brussel twee speciale evenementen: het concert “Walking in the Moonlight” en de tentoonstelling “Peking Opera Art Show”.

Persconferentie op 3 oktober
Het activiteitenprogramma ging van start op 3 oktober, met een persconferentie, gevolgd door de officiële opening van de tentoonstelling “Peking Opera Art Show” en de première van het concert “Walking in the Moonlight”.

De persconferentie verzamelde ongeveer 15 journalisten en persvertegenwoordigers in het Chinees Cultureel Centrum te Brussel. Het begon met een welkomstwoord van de Directeur van het Centrum, de heer Tan Shu, die erg enthousiast was over de aankomende evenementen: “Ik wens oprecht dat deze activiteiten, de verfijnde setting en de tentoongestelde objecten de bezoekers zullen toelaten om echt het betoverende universum van de Beijing opera te betreden”.

Zijn toespraak werd gevolgd door een woordje van de Directeur van het Shanghai Jingju Theater Company, de heer Shan Yuejin, die een uiteenzetting gaf over de traditie van het Midherfstfestival in China. Hij beëindigde zijn speech met een uitleg over de muzikale stijl van de show: “De muzikale structuur van deze show is ongekend nieuw, maar de toon en het ritme volgen strikt de traditionele vorm en stijl. Op een bepaalde manier presenteren we hier de traditionele cultuur in een modern jasje”. Daarna vermeldde de Directrice van de Shanghai Municipal Culture and Art Archives, mevrouw Xia Ping, de relatie met Brussel en haar wens om deze Chinese kunst bekender te maken in Europa: “Mijn hoop is dat de Peking Opera Art Show een venster kan zijn voor bezoekers uit Brussel en uit heel Europa naar de kunst van de Peking Opera, en hen zal toelaten om meer kennis op te doen over de Chinese traditionele cultuur”.

Tentoonstelling “Peking Opera Art Show” van 4 tot en met 25 Oktober
De opening van de tentoonstelling “Peking Opera Art Show” vond eveneens plaats op 3 oktober in de aanwezigheid van meer dan 170 gasten die de geschiedenis, evolutie, kostuums, codes en rekwisieten van de Beijing opera konden ontdekken dankzij deze aantrekkelijke tentoonstelling. “Peking Opera Art Show” wordt georganiseerd in samenwerking met de Shanghai Culture and Arts Archives, een instelling die de culturele en artistieke middelen van de stad Shanghai verzamelt en beheert. De tentoonstelling is open voor het publiek van 4 tot en met 25 oktober 2017. Voor meer informatie, klik hier.

Concert “Walking in the Moonlight”
Het concert “Walking in the Moonlight” werd gebracht om het Midherfstfestival te vieren. Het mengde klassieke Chinese poëzie en Beijing opera, en verbaasde iedereen in het publiek, jong en oud! De twee optredens op 3 en 4 oktober verzamelden een totaal van meer dan 300 deelnemers.

Verschillende VIP gasten woonden de premiere op 3 oktober bij:

  • Minister Wang Hongjian van de Missie van de Volksrepubliek China bij de EU
  • Minister-Counsellor Xu Hui van de Missie van de Volksrepubliek China bij de EU
  • Majoor-Generaal Qi Huajun, Defensie-Adviseur van de Missie van de Volksrepubliek China bij de EU
  • Minister-Counsellor Li Jianmin van de Missie van de Volksrepubliek China bij de EU
  • Minister-Counsellor Chen Dong van de Ambassade van de Volksrepubliek China bij het Koninkrijk België
  • De heer Xiang Shihai, Counselor voor Cultuur van de Ambassade van de Volksrepubliek China bij het Koninkrijk België
  • De heer Paolo Fontani, Directeur van het UNESCO Liaison Office in Brussel en vertegenwoordiger van UNESCO bij de Europese Instellingen
  • De heer Bernard Dewit, Voorzitter van de Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel

De heer Shan Yuejin, voorzitter van het Shanghai Jingju Theatergezelschap, en Mevrouw Xia Ping, Curator van de Shanghai Culture and Art Archives, vereerden ons met hun aanwezigheid bij deze schitterende show.

De ceremonie op 3 oktober begon met verschillende toespraken door enkele VIP-gasten. De heer Fontani beet de spits af en herinnerde het publiek dat Beijing Opera opgenomen werd als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid door UNESCO sinds 2010. “De geest van het Menselijk Immaterieel Cultureel Erfgoed is om waarden en betekenissen uit het verleden die vandaag belangrijk zijn mee te dragen, en om de wijsheid uit het verleden door te geven aan de toekomstige generaties.” Hij werd gevolgd door de heer Dewit, die zijn eigen visie meegaf over de Chinese cultuur: “Ondanks de snelle ontwikkelingen en de grootschalige evolutie die China deze dagen meemaakt, hebben China en het Chinese volk nooit hun eigen tradities en hun eigen culturele referenties vergeten”. Om de ceremonie af te sluiten, en als inleiding tot het volgende concert, benadrukte de heer Xiang de innovaties van het concert, waarbij het op gebalanceerde wijze de Chinese poëzie en artistieke disciplines van de Beijing opera mengt, terwijl het zichzelf tevens aanpast aan Europese ogen en oren. Het resultaat daarvan is een hedendaags concert, dat echter nog steeds geworteld is in de traditionele Chinese kunsten.

Het programma van de concert liet de toeschouwers toe om een anthologie aan beroemde meesterwerken te ontdekken, waaronder “An Old and Bright Moon” van Li Bai (701 – 762 n.C.), poëet van de Tang Dynastie, werken uit The Book of Poetry (11de tot 6de eeuw v.C.) en poëet Su Dongpo (1037 – 1101 n.C.) en heel wat meer.

Het gezelschap bracht 4 erg beroemde Beijing opera-artiesten op het toneel: mevrouw Shi Yihong, mevrouw Wang Peiyu, mevrouw Hu Xuan en de heer An Ping. Het was dan ook een zeldzame gelegenheid om hen alle vier te zien, en van een optreden van een dergelijke professionele kwaliteit te kunnen genieten!

Na het optreden hadden de aanwezigen tevens het genoegen om in het maanlicht te proeven van de heerlijke “maancakes”, die een typische Chinese specialiteit zijn en gebruikelijk gegeten worden tijdens het Midherfstfestival.