Verkwikkende Lentefestivalstemming in Centrum

Het eerste evenement in een reeks activiteiten om Chinees nieuwjaar te vieren vond plaats in het Centrum op 17 januari.

Het Lentefestival duidt het begin van een nieuw jaar in de maankalender aan. Op 25 januari verwelkomt China het Jaar van de Rat. Het Chinees Cultureel Centrum in Brussel organiseerde op de avond van 17 januari festiviteiten voor die gelegenheid, bijgewoond door ongeveer 170 gasten.

Dit was de eerste in een reeks activiteiten voor Chinees nieuwjaar, die mogelijk gemaakt werden dankzij de Missie van de Volksrepubliek China aan de Europese Unie; de Ambassade van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België; de Stadsprovinciale Administratie van Cultuur en Toerisme van Shanghai; het Chinees Cultureel Centrum in Brussel; de Shanghai International Cultural Exchange Association; de Shanghai Cultural Agency; Eastday, International Economy & Culture Exchange Center; de Administratie van Cultuur en Toerisme van Wuhan; en het Inner Mongolia Bureau of National Art Troupes.

De speciale gasten op het evenementen waren dhr. FEI Shengchao, Minister-Counselor van de Chinese Missie aan de EU; dhr. XIANG Shihai, Raadgever van Cultuur van de Chinese Ambassade in België; dhr. ZHANG Shenggen, Secretaris-Generaal van de Shanghai International Cultural Exchange Association; en dhr. XIONG Tao, Vice-President van de Wuhan Theater of Chu Opera.

Dhr. GE Yiyou, Directeur van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel, nam het woord om de gasten te verwelkomen en iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Hij stelde de activiteiten voor Chinees nieuwjaar voor, waaronder de nieuwe tentoonstelling van het Centrum “Poetry of Dunhuang”. Dhr. Ge prijsde Dunhuang als een verblindende parel en een schat van de Chinese traditionele cultuur. Hij moedigde de gasten aan om de culturele verhalen weergegeven in de kunst te ontdekken.

Als levendig knooppunt op de oude Zijderoute was Dunhuang een plek waar meerdere culturen elkaar ontmoetten en interageerden. De boeddhistische kunst van Dunhuang inspireerde veel generaties kunstenaars. Nu hebben vijf schilders uit Shanghai, ZHAO Kangwei, CHEN Xiejun, ZHOU Jiahua, ZHANG Ruigen en TAN Weixing, hun eigen interpretatie van de cultuur van Dunhuang uitgedrukt in de “Poetry of Dunhuang”-tentoonstelling.

Toen dhr. Xiang Shihai de gasten het beste wenste in het nieuwe jaar, sprak hij over de volksgebruiken die gepaard gaan met het Lentefestival. Hij vermeldde de Chinese dierenriem en stipte aan dat de rat, het eerste dier in de cyclus van twaalf jaar, niet negatief beschouwd wordt in China. Daarna voegde hij toe: “Vandaag is de dag dat mensen in China de nieuwjaarsvieringen beginnen voor te bereiden, zoals bepaald traditioneel eten klaarmaken.”

Toen de feestelijke sfeer in het leven geroepen was, werd het publiek onthaald met een culturele opvoering die zang, dans, Peking en Chu opera, volksmuziek, poppenspel en goochelarij combineerde. Verschillende artistieke troepen uit Wuhan in de provincie Hubei kwamen samen om deze prachtige voorstelling te realiseren. Succesnummers als “The Moon Represents My Heart” en “Jasmine Flower” konden niet op de setlijst ontbreken.

Na deze verkwikkende ervaring konden gasten zich verder onderdompelen in de sfeer van Chinees nieuwjaar. Live pipa– en guzheng-muziek weerklonk in het Centrum, terwijl een van de kunstenaars van de “Poetry of Dunhuang”-tentoonstelling, dhr. ZHANG Ruigen, een workshop kalligrafie leidde. Hij maakte innemende Lentefestivalverzen die de geïnteresseerden konden meenemen.

De volgende dag gingen de festiviteiten verder in Luik, waar de culturele beurs “Happy Chinese New Year” traditonele Chinese cultuur verspreidde, interageerde met inwoners van de Waalse stad en de vriendschap tussen China en België versterkte. Het evenement was gezamenlijk georganiseerd door de Chinese Ambassade in België en de Stad Luik, en werd bijgewoond door Z.Exc. CAO Zhongming, Chinese Ambassadeur aan België; dhr. Willy DEMEYER, Burgemeester van de Stad Luik; dhr. Willy BORSUS, Vicepresident van Wallonië; dhr. Hervé JAMAR, Gouverneur van de Provincie Luik; en dhr. Luc GILLARD, Voorzitter van de Provincieraad van Luik.

Het Centrum wenst jullie een gelukkig en vreugdevol Jaar van de Rat! 

Poetry of Dunhuang
GRATIS TOEGANG
20 januari – 19 februari
Te bezoeken van maandag tot vrijdag volgens de openingsuren van het Centrum