Kick-off van het BRICS Film Festival

Op de avond van 4 september lanceerde het Chinees Cultureel Centrum te Brussel zijn week gewijd aan het BRICS Films Festival! Onder de gasten waren Z.Exc. QU Xing, Ambassadeur van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk België; Z.Exc. Alexander TOKOVININ, Ambassadeur van de Russische Federatie in het Koninkrijk België; Z.Exc. Antonio José VALLIM GUERREIRO, Ambassadeur van de Federale Republiek van Brazilië in het Koninkrijk België; Z.Exc. Baso SANGQU, Ambassadeur van Zuid-Afrika in het Koninkrijk België; de chargé d’affaires van de Ambassade van India, de Ambassadeur van de Afrikaanse Unie en meer dan 100 officials van de BRICS-landen, de Europese Unie en België die de ceremonie bijwoonden.

Van 3 tot en met 5 september vindt de BRICS-top plaats in Xiamen, China. In de BRICS-geest van openheid, inclusiviteit, samenwerking en wederzijds voordeel was er een gedeelde wens om de uitstekende culturen van ieder van de BRICS-landen verder met elkaar te delen en uit te wisselen. De Chinese Ambassade in België verenigde de ambassades van Brazilië, Rusland, India en Zuid-Afrika in het Chinees Cultureel Centrum te Brussel om er samen het BRICS Film Festival te houden van 5 tot en met 9 september. Tijdens het festival worden tien uitstekende films uit de vijf landen vertoond.

Z.Exc. QU Xing presenteerde meer informatie over het BRICS Film Festival aan de gasten. De films werden geselecteerd en verstuurd door de BRICS-ambassades, met van ieder land een kortfilm en twee langspeelfilms. Daaronder reflecteren de films van de Chinese Ambassade respectievelijk de Chinese theecultuur, natuurlijke landschappen, en het leven van de hedendaagse Chinese jeugd. De selectie is een caleidoscoop die de huidige situatie van de geschiedenis, maatschappij en cultuur van China reflecteert. Hij duidde er bovendien op dat het BRICS Film Festival een brug zal bouwen tussen de bevolking van de BRICS landen om wederzijds begrip, respect en vertrouwen te promoten.

Z.Exc. Antonio José VALLIM GUERREIRO’s speech beklemtoonde dat culturele uitwisselingen een belangrijke rol spelen in de communicatie onder volkeren, en hij prees dan ook de inspanningen voor culturele uitwisselingen van de Chinese Ambassade in België en het Chinees Cultureel Centrum in Brussel.

Z.Exc. Alexander TOKOVININ vermeldde in zijn toespraak dat de BRICS-landen een uitgebreid samenwerkingsmechanisme zijn op lange termijn. Deze keer zijn de vijf BRICS-ambassades in België erin geslaagd om samen te werken en diverse culturen naar het Chinees Cultureel Centrum in Brussel te brengen. Het is een perfect voorbeeld dat aantoont hoe verschillende culturen hun verschillen delen en samen bloeien.

Z.Exc. Baso SANGQU bedankte Z.Exc. QU Xing en het Chinees Cultureel Centrum in Brussel om de ambassades van de vijf landen samen te brengen voor deze gelegenheid, en hij zei dat culturele uitwisselingen een waardevolle interactie en wederzijdse leerervaring met zich meebrengen.

De Chargé d’affaires van de Ambassade van India stelde uiteindelijk dat cultuur een belangrijk aspect is van het verdiepen van nationale uitwisselingen, en dat cultuur het wederzijds begrip sterk kan promoten.

Op de openingsceremonie speelden de artiesten van het Shanghai Pop Music Orchestra het Chinese klassieke repertoire “Butterfly Lovers” en andere wereldberoemde muziek. De gasten genoten vervolgens van de kortfilms van de BRICS-landen en dompelden zich onder in de harmonie van de multiculturele uitwisseling.

Programma van het BRICS Film Festival:

Dinsdag 5 september – Brazilië-dag – 18u30
Woensdag 6 september – Rusland-dag – 18u30
Donderdag 7 september – India-dag – 18u00
Vrijdag 8 september – China-dag – 18u30
Zaterdag 9 september – Zuid-Afrika-dag – 18u30