Festiviteiten gaan van start in aanloop naar nationale feestdag

Mr. GE Yiyou; Mr. ZHANG Weijun; Mr. GUO Lei

Is er een betere manier om de “Shanghai Film Week” in te huldigen dan ontsnappen van de regen en een klassieke Chinese film kijken?

Als een van de organisators nam het Chinees Cultureel Centrum in Brussel de openingsceremonie van de “Shanghai Film Week” op zich, die op 26 september onthuld werd samen met de medeorganisators, het Shanghai Film Museum en de Shanghai International Culture Association.

Een regenachtige donderdag in België was geen obstakel voor de meer dan 100 gasten die in Brussel verzamelden om met ogen te zien wat deze speciale onderneming inhoudt. Het was het Centrum een eer om dhr. GUO Lei, Vice-Directeur van het Shanghai Film Museum; en dhr. ZHANG Weijun, zoon van de bezieler van de San Mao-strips, Mr. ZHANG Leping, te ontvangen.

Deel van wat het speciaal maakt, is dat de “Shanghai Film Week” twee verschillende mijlpalen viert. Op 1 oktober, de nationale feestdag in China, wordt de Volksrepubliek China 70 en dit jaar is ook de 70e verjaardag van de Shanghai Film Studio, ook in 1949 gevestigd. Tweevoudige felicitaties waren op zijn plaats.

Een ander significant aspect van de “Shanghai Film Week” is de incorporatie van verschillende kunstvormen onder het vaandel van film. Er worden twee tentoonstellingen gepresenteerd. Een vertelt het verhaal van de San Mao-strips en de ander toont filmposters om een belangrijk deel van filmcultuur te belichten. Natuurlijk is er ook plaats voor filmvertoningen van verscheidene Chinese klassiekers. Het overzicht vindt u hier.

Voor de officiële openingsceremonie gaf dhr. Zhang Weijun een unieke filmmasterclass. Hij praatte over het creatieproces achter de San Mao-strips, deelde fijne anekdotes en liet zijn licht schijnen over zijn vaders inspiraties voor het personage en welke externe factoren uit de buitenwereld de strips beïnvloedden. Op het einde ging dhr. Zhang in dialoog met dhr. Jan BULTHEEL, een Belgische grafisch ontwerper en animatiefilmregisseur, over de parallellen tussen San Mao en Kuifje enerzijds en tussen Zhang Leping en Hergé anderzijds.

Inspelend op dat onderwerp vermeldde dhr. GE Yiyou, Directeur van het Chinees Cultureel Centrum in Brussel, tijdens zijn speech op de openingsceremonie het verwantschap van België en China als twee landen met populaire stripfiguren zoals Kuifje en San Mao.

Nadien nam dhr. Guo Lei, Vice-Directeur van het Shanghai Film Museum, het woord om het opzet van de “Shanghai Film Week” over te brengen: schoonheid aanbieden in de vorm van Shanghai-films. Hij uitte zijn hoop dat deze Chinese films tot de verbeelding van het Belgische publiek konden spreken, zoals ze ook deden voor vele generaties Chinese kijkers.

Achteraf werd een verfilming van een San Mao-strip getoond aan het publiek. Deze film uit 1949, “Adventures of San Mao the Orphan”, biedt inzicht in het leven van dit bekende stripfiguur. Een tweede vertoning staat gepland op woensdag 2 oktober voor zij die niet konden deelnemen aan de openingsceremonie.

Voor de rest wordt doorheen oktober op elke maandag een klassieke Chinese film vertoond. De tentoonstellingen “The Eternal San Mao” en “The Ingenuity of Film” zullen tot 31 oktober te bezichtigen zijn, want, ondanks de naam, is de “Shanghai Film Week” een project van een maand.

“The Eternal San Mao” Comics Exhibition
GRATIS TOEGANG
27 september – 31 oktober
Te bezoeken van maandag tot vrijdag volgens de openingsuren van het Centrum

“The Ingenuity of Film” Film Poster Exhibition
GRATIS TOEGANG
27 september – 31 oktober
Te bezoeken van maandag tot vrijdag volgens de openingsuren van het Centrum

“Movie on the Sea” Retrospective of Shanghai Film

GRATIS TOEGANG, maar inschrijven is noodzakelijk gezien het beperkt aantal zitplaatsen. Stuur een mailtje naar info@cccbrussels.be of bel ons op het nummer +32 (0)2 704 40 20 om uw plaatsen te reserveren.

Filmvertoningen in oktober:
2 oktober om 18u30: Adventures of San Mao the Orphan (1949) & Feelings of Mountains and Waters (1988)
7 oktober om 18u30: Uproar in Heaven (1961)
14 oktober om 18u30: Two Stage Sisters (1964)
21 oktober om 18u30: Big Li, Little Li and Old Li (1962)
28 oktober om 18u30: San Mao Joins the Army (1992)